Прожекцията на филма “Ваклуш” и срещата с режисьора Николай Василев са насрочени за идния вторник

Ds olil

„Ваклуш“ е документален филм за живота и идеите на една от най-енигматичните личности на България – Ваклуш Толев, и е последният проект на казанлъшкия режисьор Николай Василев. Предишната му документална лента “Формулата на Тео”, посветена на физика от Казанлък Теодосий Теодосиев, обра овациите на публиката по света и у нас.

Срещата на един от най-изявените режисьори документалисти в България с Ваклуш Толев е поставила началото на близо 20-годишно заснемане на уникални документални кадри от живота на духовния Учител, чиито идеи, според режисьора, ще променят света.

След премиера на филма на „София филм фест“, „Ваклуш“ направи своите срещи с публиката в цяла България при изключително силен интерес. Той се превърна в най-гледания филм от документалната селекцията на фестивала и се нареди на второ място за най-гледан документален филм за десетилетието в класацията на Националния филмов център. Селектиран е за участие в 28 фестивала в целия свят. Вече има 10 награди от Америка, Франция Индия, Швеция и Швейцария.

А на 3 септември 2024 от 19:30 ще имате възможност да се срещнете с режисьора Николай Василев, както и да гледате филма “Ваклуш”.

Осъден на смърт, обявен за „враг на народа“ Ваклуш надживява политическите лагери на комунизма. За него страданието не съществува, а злото е нееволюирало добро. Еретик за догматиците, Ваклуш защитава правата на душата и учи, че човекът е бог в развитие.

Когато противоречията станат повече от знанията, има нужда от Просветление.

Прожекцията и срещата са насрочени за 3 септември, вторник, от 19:30 часа в Археокомплекса „В долината на тракийските царе“ край Шипка.

Език: български
Жанр: документален
Държава: България
Година: 2023
Времетраене (минути): 100
Режисьор: Николай Василев

Сценарист: Николай Василев, Лилия Ангелова, Таня Чешмеджиева 

Прожекция на филма “Ваклуш” и срещата с режисьора Николай Василев са с вход свободен!

на снимката горе и долу: Ваклуш в гробницата „Голяма косматка“ през 2005 г.

Снимки: Николай Василев

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram