Приятели си спомниха за ваятеля от Търничене – Христо Йотов, в ЛХМ „Чудомир“

Ds olil

Възпоменателната вечер за Христо Йотов – дърворезбар, поет, писател, събра снощи в ЛХМ „Чудомир“ в Казанлък негови приятели, почитатели, близки.

„Свързан дълбоко с българската природа той имаше чудната способност да превръща горски дънери в магически творения. Дългогодишно приятелство го свързваше с емблематични български творци като Радой Ралин, Йордан Радичков, Джони Пенков, Тодор Колев, Борис Христов, Теодосий Спасов, Янка Рупкина, Калинка Згурова и други“, коментира директорът на музея на Чудомир Добрина Матова.

Тя подчерта, че до края на дните си майсторът живя и твори в родното си село павелбанското Търничене. Христо Йотов е и проникновен разказвач, автор е на 13 книги с проза и поезия.

Свои спомени за ваятеля споделиха Катя Терзиева – дългогодишен етнограф в казанлъшкия музей и съпруга на покойния бивш директор на ЛХМ „Чудомир“, която разказа за дългите разходки на двете семейства из Балкана в търсене на дървета, които да се превърнат в пластики.

Фотографът Александър Иванов също разказа за дългите часове разговори, преминавали неусетно, Лиляна Крушева – дългогодишен служител в различни културни институции в Казанлък също сподели впечатления и разказа за изложба на твореца, гостувала в Народното събрание.

Всички не пропуснаха да отбележат съпътстващите задушевните разговори с Христо вкусни баници на съпругата му Величка. Тя също присъства на срещата, както и дъщеря му Миглена. А публиката, освен че се наслади на спомените и изгледа кратко видео, имаше възможност да опита от вкусните тестени изделия на Величка Йотова.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *