Приборите на първата жена знаменосец на бойно знаме са показани в „Глад“ в Къща музей „Дечко Узунов“

Ds olil

Една от 20-те локации в мащабния проект на Художествена галерия – Казанлък, наречен „Глад“, е Къща музей „Дечко Узунов. В експозиционната част е показана изложбата „Край масата“, поставена под №9 в маршрута на „Глад“. В нея са изложени експонати от Нациналния военноисторически музей и Националния политехнически музей, както и на Надежда Олег Ляхова, които представляват част от личните вещи, служещи за хранене, на войници и офицери о тродната армия и датиращи от времето на Балканската, Първата световна и Втората световна война.

Посетителите могат да видят приборите за хранене на Мария Николова Тодорова (Смилкова) от 14-ти пехотен Македонски полк, която е първата жена знаменосец на бойно знаме. Тя е тежко ранена при село Звигор в Македония по време на Втората световна война. Приборите ѝ са притежание на Националния военноисторически музей в София.

Сред останалите експонати са раница на редник Петко Христов – телеграфист от Втори артилерийски полк в Първата българска армия във Втора световна война, вилица и лъжица на Христо Христов от 47-ми пехотен полк, участник във Втората световна война, приборите на Димитър Китипов от 12-ти дивизионен артилерийски полк, подарени от съветски офицер по време на Дравските боеве, походни принадлежности, използвани от генерал-лейтенант Никола Жеков, командващ на действащата армия през Първата световна война, манерка за вода на Христо Иванов участник в Балканската и Първата световна война. Всички експонати са собственост на Националния военноисторически музей в София.

Изложена е още порцеланова десертна чиния с вензел на Цар Фердинанд I-ви Български с гладък ръб и със златист кант, произведена в Марсилия, Франция, през 1910-1912 година от „E. BOURGEOIS“, притежание на Националния политехнически музей. А също са показани царска чиния за основно ястие и чиния за кекс и фруктиера на стойка.

Изложбата е озвучена с дрънчащи прибори за хранене, като създава асоциацията за камбанен звън. Звън, който да заостри вниманието към факта, че на всеки 4 секунди по един човек на планетата умира от глад.

Куратор на проекта „Глад“ е изкуствоведът д-р Милен Алагенски. Едно от най-мащабните у нас изложения е провокирано от есето на Георги Марков „Пиеса за иките… и за българите“ на писателя Георги Марков, което той прочита в ефира на Германската радиостанция „Дойче веле“ през 70-те години на миналия век.

„Присъствал съм на пищна вечеря, където сърцераздирателно се е говорело за глада в Бангладеш, без някой от преяждащите на трапезата да му стане неудобно“, пише Георги Марков.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *