Предстои разговор за Дечко Узунов с познавача на творчеството му – Аделина Филева

Екипът на Художествена галерия – Казанлък кани на среща-разговор с дългогодишната изследователка на творчеството на художника Дечко Узунов и директор на Софийска градска художествена галерия – Аделина Филева. В рамките на поредната СЪБОТА В ГАЛЕРИЯТА тя ще сподели своите размишления за наследството на Дечко Узунов, което се опазва от поверената й институция и неговото място в историята на българското изкуство. Ще бъде представено и най-новото печатно издание посветено на Дечко Узунов. Това е първата извънстолична премиера на книгата и е част от общата инициатива на СГХГ и ХГ- Казанлък по отбелязването на 125-та годишнина на именития майстор на четката.

Албумът е луксозен, двуезичен (български и английски език). Включващ 240 страници с картини и отделни детайли на произведенията. Той се реализира в сътрудничество с Художествена галерия – Казанлък, и Държавна агенция „Архиви“ и се посвещава на 125 години от рождението на Дечко Узунов. Изданието съпътства изложбата „Дечко Узунов. Съзидания“, реализирана в периода 16 май – 8 септември 2024 г. в Софийска градска художествена галерия, и се осъществява с финансовата подкрепа на Столична програма „Култура“, Аурубис България АД, частни лица и медийното партньорство на Българската телеграфна агенция.

Аделина Филева е завършила изкуствознание в Националната художествена академия. В екипа на СГХГ е от 1995 г., а от 2005 г. ръководи галерията. Авторка е и на няколко документални продукции, посветени на художниците Иван Ангелов, Стоян Венев, Никола Маринов, Никола Ганушев и Атанас Михов, които са излъчени по БНТ. През 2024 г. беше удостоена с високото френско държавно отличие „Офицер на ордена за изкуство и литература“.

 Срещата е в къща музей „Дечко Узунов“ в Казанлък на 29 юни от 19:00 ч.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *