Почти неизвестен мегалит привлича все повече любопитни от цялата страна

Ds olil

За малко известното светилище, наречено Котката,, край казанлъшкото село Ясеново разказва бившият заместник-кмет на Община Казанлък и изследовател геофизикът Костадин Димов пред вестник „Телеграф“. След празника Голяма Богородица до края на август там се наблюдава интересно явление – проникване на слънчев лъч, който се проектира на специално място край близката река.

„Както Стоунхендж действа в определени дни на годината, така и обсерваторията Котката. Интересно е, че тя не засича слънцестоенията или равноденствието около сезоните, а се активира само два пъти в годината – за кратко това се случва около Гергьовден и през август след Голяма Богородица“, коментира геофизикът Костадин Димов.

Той обяснява, че заедно с двама съмишленици открили в скалната обсерватория през 2013 година. „Дадохме ѝ това име, защото наистина много прилича на котка с опашка и глава. Древните са направили отвор под нея, той е активен за около 10 дни за по десетина минути. Тогава се фокусира един слънчев лъч върху скалите долу в дерето“, описва Димов.

„Около 1000 души вече сме водили на мястото, но малко са виждали най-важния момент, когато светилището фукционира“.

Според Димов така древните цивилизации засичали дните на Богинята майка и тракийския конник, култът към които се прелива после към Богородица и Свети Георги.

Във вчерашния ден отново е била осъществена експедиция от желаещи да видят мегалита в дните, когато слънчевите лъчи се проектират по специален начин в светилището.

Снимка: Костадин Димов

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram