Почина краеведът Стойко Стойков

Ds olil

Почина Стойко Стойков – известен учител в Казанлък, краевед и общественик, съобщиха негови близки. Той е автор на книгата „Запалня“, в която се разказва за едноименното село, което е заличено през 1965 г. заради строителството на язовир Жребчево и остава под водата. За нея Стойков получава специално поздравително писмо от известния български историк и учен Вера Мутафчиева, която оценила високо неговия труд.

Стойко Стойков учи в Софийската духовна семинария, след това завършва руска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Учител е в Първа гимназия и в Математическата гимназия в Казанлък, преподава и в село Горно Сахране. Преподавал е руски език и руска литература. Участвал е в национални педагогически четения, в редица международни конгреси и конференции, носител е на орден „Кирил и Методий“ – I степен.

Именно неговата венчавка през 1963 г. е последната в църквата на село Запалня, сега популярна като Потопената църква в язовир Жребчево.

През 2019 г. Старозагорският митрополит Киприан възстанови службите в църквата след 56-годишно прекъсване.

Снимка: За Казанлък

.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

One thought on “Почина краеведът Стойко Стойков

  1. Бог да прости г-н Стойков! Щастлив съм, че през последните 30-тина години от неговия живот имах многократно възможност да събеседвам с него, при което се докосвах до неговите изключителна ерудиция и богата душевност. Щастлив съм, че с него защитавахме едни и същи ценности, едни и същи каузи. Ще ми липсва и ще го помня само с добро до края на дните си! Съболезнования на неговите близки!

Comments are closed.