Песента на ХХ в. – „Една българска роза“, аранжирал казанлъчанин

Ds olil

Няма българин, който да не е чувал песента „Една българска роза“, обявена от Българското национално радио за песен на миналото столетие. Неофициално тя остава музикалната визитка на страната ни и до днес, както е и своеобразен химн на Града на розите. Автор на строфите е Найден Вълчев, музиката е на Димитър Вълчев, а песента е изпълнена великолепно от Паша Христова. Малцина, обаче, помнят, че първият аранжор на „Една българска роза“ е роденият в Казанлък на 1 октомври 1929 г. композитор Дечо Таралежков.

Той е сред най-известните български музикални дейци и е награждаван за творчеството си многократно. Преди да завърши Консерваторията се е дипломирал като юрист в Софийския университет. От 1970-те години Таралежков работи в БНТ като отговорен редактор на отдел „Забавни предавания“, а от 1977 до 1984 г. е заместник главен редактор в главна редакция „Музика“ на БНР (1977 – 1984). От периода му в телевизията е авторството на музиката към знаменитата телевизионна адаптация на „Криворазбраната цивилизация“ (1974) по класическата пиеса на Добри Войников. В периода 1984 – 1989 г. е директор на фестивала „Златният Орфей“. Дирижирал е Биг бенда на БНР и многократно е бил сценарист и отговорен редактор на телевизионния конкурс “Мелодия на годината”.  Дечо Таралежков е автор на симфонична поема-реквием “Перущица 1876”; над 250 аранжимента и оркестрации на естрадни песни; оперети; музика към театрални постановки и телевизионни мюзикъли и др.Дечо Таралежков е носител на орден „Кирил и Методий“ – I степен. Умира на 14 януари 2002 година в София.

През 2000 година се провежда всенародно допитване, което определя „Една българска роза“ за Песен на столетието заедно с „Моя страна, моя България“. Това признание не успяват да чуят нито композиторът Димитър Вълчев, нито изпълнителката Паша Христова.

Премиерата на „Една българска роза“ е на „Златният Орфей“ през 1971 г., където печели първа награда и вече повече от половин век е безспорен хит.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *