„Пазители на паметта“ е спомен за хората, направили първичната експертиза на Казанлъшката гробница

Ds olil

„Пазители на паметта“ подредена във фоайето на Исторически музей „Искра“ в Казанлък е посветена на 80-та годишнина от откриването на Казанлъшката тракийска гробница, на която попадат случайно войници, докато копаят окопи.

В експозицията са включени 12 табла, представящи историята на проучването и опазването на паметника през годините, преплетена през професионалните биографии на личностите, които са свързани с това.

Сред тях са директорът на музея по време на откриването на гробницата на 19 април 1944 г. Димитьр Чорбаджийски–Чудомир, художникът Асен Василиев, който прави първите снимки, археологът Васил Миков, който провежда разкопките и реставраторът Карл Йорданов, който почиства и укрепва стенописите.

Усилията за опазване на паметника на тракийската култура са свързани с изграждането на защитна постройка над паметника и осигуряване на подходящи условия за неговото съхранение, което включва ангажирането и труда на десетки професионалисти.

Изграждането на точно копие на гробницата през 1974 г. е следващият етап в опазването и представянето на гробницата. Всички тези моменти и личностите, свързани с тях, са представени в изложбата, открита на 30 април.

Изложбата бе открита от директора на казанлъшкия музей д-р Момчил Маринов, който подчерта, че основната заслуга за осмислянето и подготвянето и представянето на експозицията има гл.уредник Миглена Първин.

На откриването присъства проф. Миглена Прашкова от Великотърновския университет, която поздрави авторите на изложбата като посочи, че тя е разработена детайлно, с разнообразна информация, свързана с всички, дали частичка от себе си, за да бъде опазен паметникът.

Проф. Прашкова е племенница на проф. Любен Прашков – ръководител на екипа, пресъздал стенописите в копието на гробницата, изградено през 1974 година.

Снимките, използвани в изложбата, са от архивите на ИМ „Искра“, Литературно-художествен музей “Чудомир“, Националния археологически музей при БАН, Централния държавен архив, катедра „Археология“ при Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и личните архиви на проф. Миглена Прашкова и Петя Големанова.

Изложбата ще бъде достъпна за посетители до 30 юни, а входът е свободен.

През годината предстоят още множество събития, посветени на тракийската култура. Част от тях ще бъдат посветени на 20-та годишнина от откриването на гробницата на Севт III в могилата Голяма Косматка.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram