Общи действия между властта, НПО и институциите за превенция на насилието, договориха участниците в кръгла маса в Казанлък

Ds olil

Първи стъпки в създаването на местни партньорски мрежи между организации и институции в рамките на общността за превенция на насилието, направиха в Казанлък участниците в кръглата маса, посветена на темата. Включилите се във форума представители на местната власт, НПО-та, училища и институции бяха категорични, че не е по силите на нито  една отделна организация или институция да се справи с проблема с насилието и се обединиха около решението за общо взаимодействие.

В кръглата маса, инициирана от Командерия „Свети Пророк Илия“ от Ордена на Рицарите тамплиери на Йерусалим и Инър Уийл клуб „Роза Алба“, Казанлък, участваха делегатът в мисията на ООН българката Анна Попова, която ръководи и координира Международната инициатива „Жена за жените“, Наталия Илиева – председателката на Националното бюро за правна помощ, инспектор Боряна Томова – заместник-национален координатор в Министерството на вътрешните работи (МВР) по въпросите на  домашното насилие, Младен Кънчев, регионален координатор в ОДМВР – Стара Загора по въпросите на домашното насилие и неговият заместник Иван Георгиев, директори на училища, социални работници, психолози, журналисти.

Юристът Кристина Манева, президент на  Инър Уийл клуб „Роза Алба“ направи презентация на темата „Правни аспекти на насилието. Общи положения, цели и средства съгласно действащото законодателство“. За ролята на правната помощ за лицата, пострадали от домашно  насилие, говори Наталия Илиева, а исп.Томова за взаимодействието на МВР с другите институции и неправителствени организации.

Беше представена най-новата онлайн платформа „Документи за защита от домашно насилие“:

https://www.beznasilie.bg/shoes/f/xf5f06kkkmtie3z91lg8q.

Платформата дава възможност да бъдат подготвени всички документи за незабавна защита от домашно насилие – безплатно, лесно и анонимно онлайн, като не оставят следа в интернет  пространството и молбата за помощ не може да бъде проследена от насилника. Платформата има и бутон за бърз изход.

Донка Далева – психолог и психотерапевт, член на Командерия „Свети Пророк Илия“ представи презентацията „Превенция на насилието  в детска възраст“, от която се разбра, че т.нар. пет травми се причиняват на децата до 7-годишна възраст, тъй като дотогава детето няма логично мислене и не проумява причините защо е наказано. От фундаментално значение е важно да се знае и за собствения ни принос и поведение, защото децата до 7 години приемат 75% от информацията с очите си и само 25% чрез други сетива.

След проведената дискусия участниците се обединиха около решението всички възможни ресурси, с които може да се помогне на жертвите на насилие, да бъдат широко разпространени, както през медиите, така и през училищата и останалите институции, за да се повиши информираността в общността. Участници и организатори се договориха за създаването на своеобразен комуникационен хъб, в който оттук насетне да подобри взаимодействието помежду им и да стане платформата за бъдещи общи инициативи за превенция на насилието.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram