Носия, прославила България, ще пази трио „Калина“

Ds olil

/Пресс ТВ/Лични вещи на покойната народна певица Бойка Присадова бяха дарени на казанлъшкото трио „Калина“. Дъщерята на певицата Елица Вутова избра да ги завещае на трите дами, които от години ревностно колекционират автентични народни носии и аксесоари.

„Благодарим на дъщерята на голямата родопска певица Бойка Присадова, че именно на нас избра да дари лични вещи на майка си. Изключително вълнуващо за нас е да се докоснем до костюма, с който обичаната от нас певица е прославяла родния фолклор в България и по света“, заявиха от триото.

Бойка Присадова е един от най-големите гласове в българския песенен фолклор. Често е наричана „потомка на Орфей“.  Своеобразен връх в нейното творчество е работата й като солистка на ансамбъл „Филип Кутев“. За нея хореографът Йордан Янакиев ще каже: „Бойка не е просто чудесна певица, тя е магнит за публиката!“ Тя е магнит не само за публиката у нас, а и в чужбина: в СССР и в Русия, в двете Германии, че и в днешната, в Чехословакия, че и в Чехия, и в Словакия, в Австрия, Полша, Унгария, Франция, Италия, Испания, Сирия, Йордания, Турция, Индия, Китай, Япония и т.н. Извън сценичните си изяви тя е известна и като човек с изключително развито чувство за хумор. Наред с това Бойка е „мъжко момиче“ и когато един наш дипломат в българското посолство в Москва подмята нещо иронично за „селянките на Филип Кутев“, тя остро го срязва: „Господине, тези „селянки“ прославиха България по цял свят… А пък с мен се е ръкувал лично Михаил Горбачов в Кремъл. Вие имали ли сте тази възможност?“ 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram