Ножари отвсякъде пристигат в Шипка на събор. Промениха някои часове от програмата

Ds olil

За четвърта година от петък (12 юли) до неделя (14 юли) дворът на Чирпанлиевата къща в Шипка ще се изпълни с ножари и ковачи от цяла България. Откриването е от 18:00 часа, а утре програмата стартира в 8:00 ч. до обяд, втората част е насрочена за 18:00 ч. В неделя също от 8:00 часа е началото на програмата в последния ден на събора.

„Ще правим скосове, ще гравираме дръжки, ще шием кании, ще ковем едно по-смислено бъдеще заедно. Ще покажем уменията на деца и юноши, открили призванието с в този древен занаят. Ще се насладим и на умелия ритъм от майсторските инструменти“, обещават организаторите.

Шипка е била център на ножарството през Възраждането и след това, занаятът единият от двата типични за градчето, другият е свиркарството.

Гостите на събора ще могат да видят отблизо тънкостите на занаята ножарство, както и да закупят готови ножове или материали за  тяхната изработка.

Екипът на НЧ „Светлина – 1861“ в Шипка е домакин на четвъртия поред ножарски събор, който се осъществява съвместно с „Гилдия на българските ножари и ковачи“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram