Новини от Вас: Продажба на енергийни напитки до училища

Все по-голяма популярност набират вендинг машините, изникват като гъбки на всевъзможни места в нашия град. Колкото и голямо удобство да са, крият своите рискове, когато съдържанието им не отговаря на местоположението.

Точно за такъв случай ще ви разкажем днес. До нашата редакция достигнаха притеснителни снимки на вендинг машини, позиционирани в непосредствена близост до казанлъшки училища, едно от които основно. Ясно се вижда, че машините са заредени не само с леки снаксове като вафли и кроасани, с които децата могат да закусят през голямото междучасие, а и с енергийни напитки – две марки, да има избор все пак. Около училищните огради е пълно с празни опаковки от Hell и Red Bull, а училищните власти са безпомощни.

Употребата на енергийни напитки сред подрастващите се увеличава – това сочат официалните данни на Центъра по обществено здраве и анализи. Над 11 на сто от учениците между 14 и 18 години ги пият всекидневно, сочи проучването. В училищата не се допуска внасяне на подобен тип тонизиращи питиета, но когато продажбата им се осъществява на метри от учебните заведения, контрол на практика не може да бъде осъществен. Всяко дете, независимо от възрастта си, може да пусне левче във вендинга и да си закупи енергийна напитка.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *