Новата постоянна експозиция на Художествена галерия – Казанлък е факт

Новата представителна експозиция „Избори“ на Художествена галерия – Казанлък е факт близо 30 години, в които остана в залите последната, наредена в началото на 90-те години, която е и първа за институцията след откриване на сградата през 1981 г.

„Избори“ бе открита на 17 май и презентира повече от 120 автори с почти 250 творби от богатата колекция на Художествена галерия – Казанлък, тя е своеобразно пътешествие, чийто прелюд преминава през класическия разказ за историята на развитие на изкуството, разгърнат паралелно с този на институцията, която днес опазва показаните творби. Като естествено продължение се явява втората част, в която публиката има възможността сама, като следствие от своите избори – тоест от своите познания, инстинкти и чувства, да напише своята история на изкуството. Необезпокоявани от изборите на другите да прекрачат в една приказка от образи, приказка без край, в която само този, който строи бъдещето, има право да съди миналото.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

Първата творба, станала част от колекцията, днес опазвана в Художествена галерия – Казанлък, е дарена през далечната 1901 г., за да положи началото на историята на една изумителна институция, която се превръща в първата по рода си в страната. За своите 123 години съществуване във фондовете ѝ днес се опазват над 5 000 произведения на изкуството, без значителна част от които историята на българското изкуство е непредставима. Тази колекция от живопис, скулптура, графика, екслибриси, фотография, приложно и съвременно изкуство, икони и документален научен архив свидетелства не само за изборите, които бележат съ-творяването на всеки един артефакт, но и тези на нейните пазители. Изборите на онези, които са отдали живота си за нейното съграждане, изследване и споделяне с Другите – публиката, обособявайки музея в пространство на смисъла, в трезор на паметта за нас самите. За чувствителността и инстинктите ни, за извечната жажда да познаем как е устроена реалността, която населяваме, или пък напротив, тази, която отдавна се е превърнала в минало, без което не можем. Миналото, което се възправя всякога срещу ни като доказателство, че днешните хоризонти са следствие от наследените избори.

По текст на Художествена галерия – Казанлък

Снимка: Художествена галерия – Казанлък

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram