Нивото на язовир Копринка падна под 15 %

Ds olil

Драстично понижение на нивото на водите в язовир Копринка показват данните на статистиката в началото на тази седмица. 14,88 % е наличният полезен обем, а източването продължава с 8 кубични метра в секунда. Кадри с критично ниските води и пресъхването на западната част на язовира обиколиха социалните мрежи и станаха поводи за множество коментари.

Няма обаче нищо обезпокоително, твърди областният управител Методи Марков. „Това са просто периоди на безводие. Имали сме и типично обратните периоди”, заяви Марков.

„Язовир Копринка е създаден само за енергопроизводство и напояване, а безводието не влияе върху битовото потребление”, твърди областният управител. В момента има налични около 25 милиона куб. м, вода в язовира и в момента, в който паднат до 18 милиона куб.м, всякакъв вид подаване за енергопроизводство и напояване ще бъде прекратено.

През миналата седмица водолази са се спускали, за да установят причината, поради която не може да се затвори единият от приливниците на язовира, като се установява, че кранът е повреден. В най-кратки срокове това ще бъде поправено, а в момента имаме, макар и в минимални количества, неконтролирано изпускане от язовир Копринка, обясни Марков.

Няма никаква опасност и за въвеждане на воден режим в Стара Загора.

„В 11 населени места, в села и общини, има въведен щадящ воден режим през нощните часове”, поясни областният управител.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

One thought on “Нивото на язовир Копринка падна под 15 %

  1. ТОВА Е ПЛОДА НА АЛЧНИТЕ ВЕЦ-ове, СУША,ГЛАД,БОЛЕСТИ И СМЪРТ!!!
    ДА ЖИВЕЕ КАПИТАЛИЗМА И ВЕЧНОТО РОБСТВО!!!
    ТОЙ ЩЕ ДОЙДЕ СКОРО И ЩЕ ОТДАДЕ ВСЕКИМУ ДЪЛЖИМОТО!

Comments are closed.