На националния празник 3 март ще празнуваме и Иван Милев

Ds olil

Вече е изяснена напълно рождената дата на художника Иван Милев, стана ясно по време на втория пешеходен тур „По следите на Иван Милев“ из улиците на Казанлък. Досега се посочваха две дати – 18 и 19 февруари 1897 г., но колебанието вече е преодоляно.

Директорът на Художествена галерия – Казанлък д-р Пламен Петров разкри, че в църковната книга на катедралния храм „Свети Йоан Предтеча“ е записано, че Иван Милев е роден на 19 февруари, а три дена по-късно – на 21 февруари, е покръстен. Датата, обаче е по стария стил, което означава, че по новия следва да се приема 3 март за рожден ден на художника.

„На националния ни празник 3 март трябва да си припомняме и за Иван Милев“, коментира д-р Петров. Според него е локализирано и мястото, където е била родната къща на твореца, но на това ще бъде посветена специално беседа. Според изкуствоведката проф. Милена Георгиева домът на художника е бил на днешната ул. „Бузлуджа“ в Казанлък.

Готови са резултатите от инфрачервеното заснемане на може би най-знаменателната творба на Иван Милев – „Ахинора“, обяви д-р Петров. „Това, обаче, е цял разказ какво видяхме и ще му отредим отделно време“, обеща изкуствоведът.

При подчертан интерес премина и втория пешеходен тур из улиците на Казанлък „По следите на Иван Милев“ – пътешествието из града, в което разшири знанието за художника и свързаните с него топоси в родния му град.

Разказът ни този път започна от дворното пространство на Катедралния храм „Св. Йоан Предтеча“, После премина покрай сградата на Читалище „Възродена Искра-2000“ – някогашното училище „Иван Недялков“, където е учил Иван Милев заедно с друг знаменит наш художник – Иван Пенков. Продължи към музей „Ахинора“ и Читалище „Искра“. Там бяха реконструирани през съхранените документи и произведения последните месеци от живота на Иван Милев – от неговото последно пътуване до Казанлък, през сбогуването с родния град до последните му творчески занимания.

Снимка: Художествена галерия – Казанлък

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *