На лекция за голото тяло в изкуството кани Художествена галерия – Казанлък

Ds olil

В поредната СЪБОТА В ГАЛЕРИЯТА Художествена галерия – Казанлък предлага разговор за голямата тема в чудния свят на изкуството – голото човешко тяло. Претвореното от художника, изявеното в живопис/скулптура тяло, тяло оставено без дрехи, пронизва историята на човешката цивилизация и изкуството. Виждаме го в наследството на древните цивилизации, развили се в Египет и Месопотамия, в това на далекоизточните култури и Антична Европа. Откриваме го и в стенописите на християнските храмове, изписани във времето на „мрачното“ Средновековие – в образа на мъченика или на самия Христос. Оголеното тяло присъства и в изкуството на барока. Намерило е още по-разностранно въплъщение в творбите на художниците от нароилите се „-изми“ след епохата на Просвещението. А след появата през ХХ век на фигури като Джаксън Полък и Марсел Дюшан човешкото тяло въобще и неговата употреба в големия свят на изкуството е поело в неподозирани до този момент посоки. Казано по друг начин – разказът за голото тяло в историята на изкуството е непрекъснат. Той продължава да се дописва и днес през акциите на творци като Чарлс Рей, Боб Фланаган и Скип Арнолд. Това е една особена история, която в различните епохи и общества се развива със своите специфики.

„Уви, темата, с малки изключения, остава чужда в музейния живот в страната ни, в изследванията на специалистите, в очите на публиките. Затова и в нашата поредна СЪБОТА В ГАЛЕРИЯТА ви предлагаме разказ именно за това, което се крие под дрехите ни. Предлагаме ви заедно да прекараме една интересна вечер в среща-разговор за присъствието/отсъствието на голотата в музеите в България и извън пределите на страната ни „, кани екипът на Художествена галерия – Казанлък

За всички гости на събитието, в 18:30 ще отвори специално изграденият мобилен бар с напитки, приготвени от продукти, произведени изцяло в региона на Розовата долина – лимонади със сироп от Рози/Лавандула/Маточина, авторски коктейли.

Лекцията е планирана от 19:30 ч. в Къща музей „Ненко Балкански“ тази събота, 8 юни.

Текст: Художествена галерия – Казанлък

На снимката: Инсталацията на Микеланджело Пистолето в центъра на Неапол; снимка: Община Неапол

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram