Наталия Илиева: Надявам се и в Казанлък да заработи център за подкрепа на жертви на насилие

От март месец 2023 г. досега 120 души, претърпели насилие, са потърсили подкрепа от Националното бюро за правна помощ, заяви Наталия Илиева – председателката на Бюрото, което е независим държавен орган, който съвместно с адвокатските съвети предоставя правна помощ на лица с ниски доходи, настанени в специализирани институции, деца в риск, задържани от полицията и други. за правна помощ,

Наталия Илиева участва в кръглата маса в Казанлък на тема „Превенция на насилието“, която се проведе на 25 юни в конферентната зала „Зорница“. Темата на панела на Наталия Илиева във форума бе на тема „Ролята на правната помощ за децата, пострадали от насилие“.

 През март 2023 г. бе изготвен Меморандум за защита на жертвите на насилие с активната работа на Националното бюро за правна помощ и МВР, а до края на миналата година 66 жертви на насилие са потърсили помощ. От началото на годината потърсилите помощ са 34, уточни Наталия Илиева.

„В Стара Загора НПО-та работят много активно с предоставянето на закрила на жертви на насилие, надявам се и в Казанлък да бъде разкрит такъв център“, коментира Илиева.

Организатори на кръглата маса са Командерия „Свети Пророк Илия“от Ордена на Рицарите тамплиери на Йерусалим и Инър Уийл клуб „Роза Алба“, Казанлък. 

Медийна група „Вис виталис“ е медиен партньор на събитието.

В кръглата маса участва делегатът в мисията на ООН българката Анна Попова, която ръководи и координира Международната инициатива „Жена за жените“, инспектор Боряна Томова – заместник-национален координатор в Министерството на вътрешните работи (МВР) по въпросите на домашното насилие, Младен Кънчев, регионален координатор в ОДМВР – Стара Загора по въпросите на домашното насилие и неговият заместник Иван Георгиев.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram