Най-голямото читалище у нас – „Искра“ в Казанлък, за 160-тия си рожден ден приема ново предизвикателство – ще работи онлайн

Ds olil

„Това е ново предизвикателство за 160-годишното ни читалище, но…. ще се справим“, обяви екипът на най-голямото читалище в страната -„Искра-1860“ в Казанлък в профила си във Фейсбук по повод съобщението, че започва да функционира поради локдауна онлайн. Този декември читалището навършва достолепната 160-та година от основаването му, но всички планове и програми по отбелязването бяха на няколко пъти отлагани заради ситуацията в страната и епидемиологичните мерки.

Самодейците уточняват в поста във Фейсбук, че в изпълнение на заповедите на министъра на здравеопазването и кмета на Община Казанлък, НЧ „Искра-1860” преустановява присъствените репетиции, тренировки, уроци и културни мероприятия в сградите на читалището.

От днес голяма част от тях преминават в онлайн среда, обявяват от читалището и споделят, че водени от желанието да създадат настроение за казанлъчани, подготвят и много коледни изненади за всички.

„Очаквайте ги тук, на профила на Читалище „Искра”, призовават оттам. Ето и линк към профила на читалището:

https://www.facebook.com/chitalishte.iskra.kazanlak

Народно читалище „Искра-1860“ в Казанлък е забележително по много причини не само в Града на розите и е удивителна част от историята и настоящето на родната читалищна дейност. Част от тях можем да изброим накратко:

  • През 1900 г. първият български композитор Емануил Манолов написва първата българска опера „Сиромахкиня”, която изнася своето първо представление под негово диригентство още същата година на сцената му
  • През 1899 г. е построена първата в България читалищна сграда – тази на „Искра“ в Казанлък
  • Акад. Петко Стайнов създава първата българска хорова школа тук
  • От Читалището водят началото си музей „Искра”, създаден през 1901 г, Художествената галерия, вестник „Искра”, чийто първи брой излиза на 1 юни 1924 г. и единственото периодично издание, излизало без прекъсване досега, една от най-големите библиотеки в страната „Искра”, театър „Любомир Кабакчиев”

Пресс ТВ през паметния за Читалището месец декември ще ви запознае в отделна рубрика с любопитни и важни моменти от 160-годишната история на най-старата културна институция в Казанлък. От самото му създаване досега девизът на Читалището „Изворът на щастието се състои в съгласието“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram