Наградиха отличените ученици в конкурса „Веселин Стоянов“

Ds olil

За втора година се проведе конкурсът в памет на казанлъшкия писател Веселин Стоянов, в който със свои есета участваха средношколци от всички местни училища. Конкурсът е организиран от представителите на Ордена на рицарите тамплиери в Казанлък, чийто двигател е д-р Йордан Гечев.

И тази година учениците писаха по темата „Рисувана мечта за полет“. За награждаването, проведено днес в Художествена галерия – Казанлък, пристигна акад. Иван Гранитски, който е председател на журито, в което участват още Тотка Гечева и Антония Драганова.

Акад. Гранитски отбеляза, че Веселин Стоянов е писател от величината на Дончо Цончев и Йордан Радичков, който предстои да бъде преоткриван. Гостът посочи, че Веселин Стоянов е първият роден в Казанлък автор, който се осъществи в небето на българската национална литература. Той е национален автор. В програмата по съвременна българска литература на Пловдивския университет Веселин Стоянов е включен за изучаване от студентите.

Всички участници в конкурса получиха грамоти и по един сборник с избрано творчество на Веселин Стоянов „Силуети пред огледалото“.

Трите момичето, отличени с първо, второ и трето място получиха и по един том от книгата на Иван Гранитски „Времето на светлината и властта на мрака“ с негови статии, есета, портрети, филипики, интервюта, сред които има и есе, посветено на Веселин Стоянов.

На трето и второ място журито награди съответно Димона Узунова на 17 години от ПХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ в 11 клас с преподавател Мариела Аргирова и Румяна Гешева също на 17 години ПХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ в 11 клас с преподавател Мариела Аргирова.

Изненадата в конкурса, който е анонимен, е Венеса Таралежкова, класирана на първо място. Венеса е внучка на Веселин Стоянов и е кръстена на него. Тя е единадесетокласничка в ПХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ с преподавател Мариела Аргирова.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram