МОН ще отпусне пари за изкуства и спорт в 13 училища от община Казанлък

Ds olil

През следващата учебна година 63 909 ученици ще бъдат включени в занимания по Националната програма „Заедно в изкуствата и в спорта“ на Министерството на образованието и науката.  Сформирани са общо 5 242 групи в цялата страна, в които децата ще се занимават с различни видове изкуства и колективни спортове. Програмата ще се изпълнява за трета поредна година, като броят на участниците расте постоянно. Общият бюджет е над 25 млн. лв.

В публикуваният списък по модул 1 – за сформиране на групи по изкуства са одобрени 12 казанлъшки училища. Предвидените средства са за вокалните групи в СУ „Екзарх Антим“, ОУ „Кулата“, ОУ „Георги Кирков“, ОУ „Паисий Хилендарски“, ОУ „Мати Болгария“, ОУ „Чудомир“, ОУ „Н. Й. Вапцаров“, ОУ „Христо Ботев“ Енина и ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Шипка. В ОУ „Кулата“ ще бъде сформирана група по изобразително изкуство. В училищата в Ръжена, Хаджидимитрово и Шейново се залага на танцовото изкуство.

За поощрение на спортните дейности финансова помощ е предвидена за 11 учебни заведения от община Казанлък. Отпускат се средства за волейболните състави в СУ „Екзарх Антим I“, ОУ „Паисий Хилендарски“, ОУ „Чудомир“, ОУ „Н. Й. Вапцаров“, ОУ „Христо Ботев“ Енина и ОУ „Паисий Хилендарски“ с. Хаджидимитрово. За футбол – предвидени са средства за ОУ „Кулата“, ОУ“ Св. Климент Охридски“ Крън, ОбУ „Св. Св. Кирил и Методий“ Ръжена и ОУ „Д-р Петър Берон“ Шейново. Група по баскетбол ще има в ОУ „Мати Болгария“.

С отпуснатите средства училищата закупуват сценични костюми, инструменти, озвучителна техника, декори, спортни екипи и уреди и др. Има средства и за възнаграждения на професионалисти в различни области, които да ръководят занимания. Правилата допускат ръководителите на групите в съответното направление да бъдат от самото училище както и външни специалисти в сферата на музикалното, танцовото, театралното, филмовото, фотографското и изобразителното изкуство и в колективните спортове (баскетбол, волейбол, футбол и хандбал).

През годините бяха създадени множество спортни отбори, театрални студиа, вокални и инструментални групи, и други екипи. Участието на учениците в занимания по интереси спомага за повишаване на техните образователни резултати, посочват от образователното министерство. Когато са включени в дейности, които не са пряко свързани с обучението им в училище, децата учат чрез преживяванията си от ситуациите, в които са поставени.

Участието им в тези групи повишава и тяхната дисциплина, спомага за формиране на умения за правилно организиране на времето и възпитава толерантност към заобикалящия ги свят. Физическата активност е полезна и за психичното здраве на подрастващите, допринася за емоционалното и социалното развитие на учениците.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram