Младежи от София се опитват да спасят храма в Шипка, спешно търсят доброволци от казанлъшко – видео

Доброволци призовават младите българи да помогнат на църквата „Успение Богородично“ в град Шипка. В неделя Иван Герасимов и приятели идват на място и започват да ремонтират, на добра воля и с широко отворено сърце за благотворителност.

Храмът има нужда от нас, призова местният отец Иван. Срамота е хора от София да пътуват чак до тук, а от Казанлък и Стара Загора да няма отзовали се, разказва доброволецът Иван, който е от столицата и е строителен предприемач. Тази събота и неделя той отново ще бъде тук, за да помогне за ремонт на покрива на 180-годишния храм, издържал на превратностите на времето, но пострадал от силната градушка на 13 юни.

„Свързаха се с мен с апел за помощ и след като потвърдих, веднага ми се обади отец Иван, който служи в храма и се грижи за него. След оглед на място установихме, че част от керемидите са счупени и ще трябва да се подменят. За щастие не са много и дарители са подсигурили достатъчен брой здрави керемиди, част от които са доставени. Планираме работа за още 4 съботи и недели, за да пренаредим целия покрив“, разказва Иван.

„Който иска да се включи и ми има доверие, нека се свърже с мен на 0876-807-752 да се уточним каква работа трябва да се свърши и дали ще може другата събота и неделя да отдели от времето си. Ще ни трябват още около 3000-4000 лв, за да можем да подсигурим храна, спане, гориво и работниците.

Църквата не разполага с никакви средства, така че всичко е в ръцете на хората, милеещи за църквата!

Благодаря на всички, които ще се отзоват и ще помогнат да възстановим покрива на църквата“, пише Иван. Чуйте още какво разказва Иван, докато трима от неговите приятели помагат с подмяната на керемидите на храма.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram