Митрополит Киприан извършва обновление на църквата “Св. Архангел Михаил” в Твърдица

Ds olil

На 13 юли, когато Православната църква отбелязва празника Събор на св. архангел Гавриил и почита чудесата му, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан отслужи Божествената света Литургия в църквата „Св. Архангел Михаил“ в квартал Козарево, град Твърдица.

Храмът навършва 180 години от своето основаване. Владиката извършва и извършването на ремонтните дейности през последните години. На службата пропагандира миряни, сред които дарители и спомоществователи, а с църковни песнопения се включва

Представителният хор на Старозагорска епархия „Св. апостол Карп“ с диригент Мария Денкова.

История на храма:

През 1843 г. започва изграждането на църквата „Св. Архангел Михаил“ в село Козарево (дн. квартал на Твърдица). За построяването й местните пренасят с коне и магарета материал (варовикови камъни) от планината – от местностите „Манастиря“ (от руините на отдавна разрушения средновековен манастир „Св. Никола“) и „Варовитата река“, намиращи се на 15 км от селото. Според изискванията на турската власт храмът е вкопан в земята. Първият (възрожденски) иконостас е унищожен при опожаряването на църквата през 1877г., но благодарение на даренията на козаревци, скоро след това църквата е възстановена и отново украсена.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram