Местният патриот адвокат Александров изработи умалена Чудомировата родна къща /видео/

Последният завършен макет на адвокат Александър Александров от Казанлък е на родната къща на Чудомир в павелбанското село Турия. От днес мини къщичката ще бъде изложена на витрината на ул. „Искра“ 4 само два дни преди Града на розите да отбележи 132 годишнина от рождението на твореца. Тя е само част от богата колекция от макети на адвоката, изложени в неговата кантора.

Хобито на Александър Александров датира отпреди 15 години. Адвокатът е изработил макети на къщата на Хаджиенов /намира се в Етнографския комплекс в града и е по-известна като Градската къща/, на Чирпанлиевата къща в Шипка, на Яхната и други, сред които Созополска, Тревненска, руска къща и параклис, къща от Оренбург.

Изпод умелите ръце на юриста са излезли още различни тарани и балисти, колесницата от Караново, чиито размери му позволили да свали по време на гостуването на артефакта в Казанлък, погребална тракийска каруца, обикновена талига отпреди векове  – всички те са умалени копия на действително съществуващи.

Между час и половина и три часа на ден отделя адвокат Александров за любимото си занимание. Използва материали като дърво, метал и бои.

За покривите на Хаджиеновата къща е използвал 2 500 керемиди, изработени от алуминий от самия него.

За създаването на макета на Чудомировата къща му е трябвало месец и половина, тя е в мащаб 1:10 спрямо оригинала.

Обикновено изработва миниатюрните произведения по снимки, а за начало пресмята пропорциите. Всичките му макети са 1 към 1 с прототипите им, дори и пердетата зад прозорците. Прецизността на адвокат Александров стига до там, че за една от талигите е използвал часовникарски болтчета, за да пресъздаде автентично модела на първообраза до последния детайл.

У дома на двора Александър Александров е експонирал върху ливадата си американски пъб от времето на Дивия запад, мелница, къщата на Баба Яга, романтична хасиенда с алпийски покрив, езерце с мостче. Към тях, естествено, е прибавил и необходимите екстериорни фрагменти –животни, растения, огради, камъни.

Александър Александров споделя, че най-вероятно следващия му проект ще бъде поредния модел балиста, той определя себе си като местен патриот и ще продължава да пресъздава сгради, бойни съоръжения и средства за придвижване от миналото.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram