Месец след жестоката градушка в Шипка 30% от пострадалите все още не са предприели ремонт

Ds olil

70% от пострадалите жители на Шипка продължават да възстановяват домовете си от щетите, нанесени от опустошителната градушка и наводнение на 13 юни. Това каза на пресконференция днес кметът на градчето Веска Панайотова. Тя коментира, че останалите 30% от населението все още не са предприели реконструкции на имотите си – за някои това не е основно жилище, а други просто са отложили ремонтните дейности. Има и такива, за които ремонтът е финансово непосилен.

„Наясно сме, че потърпевшите от невижданото бедствие няма да получат помощ, която да покрие напълно щетите, но все пак шипченци разчтитат на някакъв минимум, за да разберат, че имат родина майка. Ние сме силни хора и дадохме пример на цялата страна, че заедно можем да се преборим с последиците“, сподели Панайотова. Тя се надява обещаните от служебният премиер Димитър Главчев помощи в размер от 300 до 1 600 лева наистина да стигнат до шипченци. Главчев дойде на място в Шипка няколко часа след бедствието и разговаря с хората.

В Шипка не остана непоразена къща от поройния дъжд, придружен от градушка с големина на яйце, връхлетели градчето и поразили покривите, фасадите, стъклата на прозорците на близо 600 къщи.

Към момента са подкрепени финансово 117 домакинства от Дирекция „Социално подпомагане“ в Казанлък, уточни директорката ѝ Даниела Русева. Общо средствата са в размер между 70 000 и 100 000 лева. От 306 подадени молби на 204 е направен отказ.

Всички общински сгради са аварийно ремонтирани, стана ясно на пресконференцията – кметството, здравната служба, детската градина, училището и бившото кметство са обновени, посочи Веска Панайотова.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram