Мария Лалева: „Пътища от огън“ не е книга за войната, а за любовта

Ds olil

„Огньовете са ни нужни да изгорим всичко онова, което ни дърпа назад, за да стигнем до любовта“, сподели писателката Мария Лалева пред препълнените с нейни почитатели зала и фоайе на Литературно-художествения музей „Чудомир“ снощи, когато в Казанлък бе премиерното представяне на последната ѝ книга „Пътища от огън“. „Определят „Пътища от огън” като роман за войната, но войната не е главният герой в книгата. Първото изречение е „Жените пееха на хляба”. Това е и последното изречение. Не мога да си представя по-точна  дефиниция за мир, любов, отдаване, от жената, която пее“, посочи още авторката.

По време на представянето, преминало при огромен интерес, писателката посочи, че книгата ѝ не е за войната, а за любовта. Тя щрихира сюжета, но остави на читателите си възможността да прочетат романа и да се запознаят с персонажите. Тя посочи, че ако в книгата липсва нещо, то е осъждането.

Мария Лалева е родена на 17 юли 1969 г. в Благоевград. Завършва езикова гимназия с френски език. Има висше икономическо образование. Досега е публикувала три стихосбирки – „Личен архив“ (2013), „Не съм ви ближна“ (2016) и „Благословете Юда“ (2019).

През 2018 г. излиза първият ѝ роман „Живот в скалите“, който шест години е в класациите за най-продавана книга. Оглавява Топ 100 на „Хеликон“ за най-продавана книга (2019), Топ 50 – за най-продаван български автор (2019 и 2020), обявен е и за най-продаваната книга на десетилетието. През 2021 г. публикува втория си роман „Пасиансът на архангелите“, който също е начело на класациите за най-продавана книга. Мария Лалева е отличена и с престижната награда „Жена на годината“ в категория „Култура“ за 2019 г.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *