Мария Илиева: Взех първия си урок по пиано в Казанлък

С неколкократен бис завърши концертът на Мария Илиева в неделя вечерта в Художествена галерия – Казанлък. Гастролът на певицата бе част от програмата на културната институция по повод международната инициатива „Европейски дни на наследството“ на 22 септември. С музикалната дива публиката пя, а аплодисментите след всяко изпълнение – неспирни.

Певицата съобщи, че ѝ предстои да издаде съвсем скоро нов сингъл, който ще е дует със световно известен вокал, но не разкри името му. Поканата за съвместния проект дошла от чужбина.

Известната поп изпълнителка с вълнение сподели пред публиката, че първия си урок по пиано е взела в Казанлък при клавирния педагог Ненко Славов малко преди да навърши 6 години. Та напомни на публиката, че 7 години е живяла в Града на розите, където майка ѝ оглавява през този период Хоровата школа.

Прочутата диригентка Ваня Монева пристига в Казанлък през септември 1983 г. по настояване на проф. Васил Арнаудов да застане начело на първата българска хорова школа – казанлъшката, основана от акад. Петко Стайнов и диригентката Петя Павлович в НЧ „Искра“.

Ваня Монева води със себе си дъщеря си – Мария, която ще празнува шестия си рожден ден на 1 декември в Казанлък. Първия си урок по пиано малкото момиченце взима при Ненко Славов, който заедно с Койчо Леков и Димитрина Костова са сътрудници на майка ѝ.

В Казанлък бъдещата певица и майка ѝ остават седем години, а през 1991 г. се преместват в София, където Ваня Монева печели конкурс за диригент на Женския народен хор на БНР, а през 1994 г. започва да дирижира „Мистерия на българските гласове“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram