Мариана – музата на Кристо и Дечко Узунов

В новата постоянната експозиция в Къща музей Дечко Узунов „Натрупвания“, която бе открита през март 2023 г. и обновена след повече от три десетилетия, има много любопитни произведения, едно от които е портретът на Мариана.

 „Досега не знаехме коя е Мариана. И все още не знаем защо е избрал да дари този женски портрет, сред многото други, на родния си град“, разказват от екипа на Галерията, който определя картината за своя изследователска находка, тъй като доскоро тя е била известна просто като една живописна творба на автора.

„Гърбът на една картина обаче ни дава откъслечни сведения за вероятното място на нейното създаване. Макар и трудно за четене, недвусмислено може да се каже, че адресът е в австрийската столица – Argentinierstraße 2, адрес в сърцето на Виена. До него е посочено името на изобразената жена и годината. Собственоръчно е изписано „Мариана Календжиева” – жената, която година след като Дечко Узунов я рисува, ще даде убежище на българския художник Христо Явашев – Кристо, ученик на акад. Узунов. Нещо повече, през 1957 г. той също ще нарисува неин портрет (днес в частна колекция), който потвърждава, че тя е нарисуваната на представеното тук платно“, посочват още галеристите.

„През 1956 г. художникът е в Австрия със съпругата си Ина Узунова, която е болна“, разказа за БТА д-р Пламен Петров. „Те отсядат в къщата на семейството, а творецът рисува портрета като благодарност към тях. Година по-късно портрети на Мариана Календжиева рисува и неговият ученик Христо Явашев – Кристо. След като бяга от България, той се установява във Виена и се издържа именно с това. Направил е няколко портрета на Мариана, които се намират в нейния дом“, посочи д-р Петров.

Над 30 са произведенията в постоянната експозиция в родната къща на акад. Дечко Узунов, която бе обновена по повод 125-годишнината му.

Картината „Марияна“ ще може да бъде видяна отново в Казанлък след 8 септември, когато се завръща у дома след гостуване в София. Тази творба, както и други на Дечко Узунов от постоянната експозиция в родната му къща, са част от изложбата „Съзидания“ – проектът  съвместен между СГХГ, Художествена галерия – Казанлък, Държавна агенция „Архиви“. Изложбата бе открита през май в СГХГ по повод 125-годишнината от рождението на твореца.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram