Казанлъшки пилигрими опознаха Яворов по „Литературен Камино“

Ds olil

Проектът „Литературен Камино” е за пътешественици, които трябва да посетят четирите действащи литературни музеи в Старозагорска област и да обходят къщи, паметници, знакови табели, паметни плочи и барелефи, свързани с имената на творчески личности. Наименованието на проекта е парафраза на прочутия поклоннически път в Северна Испания, изминаван ежегодно от хиляди пилигрими.

Местата, включени за посещения в „Литературен Камино“ са къща музей „Гео Милев“, Музей „Литературна Стара Загора“ в областния град,  Литературно-художествения музей „Чудомир“ в Казанлък, в Чирпан къщата музей „Пейо Яворов“, а в Казанлък литературно-художествен музей „Чудомир“. Именно екипът на ЛХМ „Чудомир“ е организаторът на пътуването на казанлъшката група.

Целия комплекс – родната къща на поета, музеят, посветен на живота и творчеството на Яворов и паметника, групата разгледа с интерес като първа „спирка“ по „Литературен Камино“, но с още по-голям интерес изслуша беседите на директора Златина Колева и уредника Тодор Иванов.

Казанлъшките пилигрими научиха любопитни подробности за това как Яворов пишел домашните на съучениците си срещу цигари, че Пенчо Славейков е литературният кръстник на големия български поет Пейо Крачолов, давайки му псевдонима Яворов.

Поетът е бил първият кмет на Гоце Делчев след освобождаването на града, макар и само за пет дни, е друга любопитна подробност от живота на Яворов, завършил трагично след втолия му опит за самоубийство – сляп, изоставен от всички, уволнен от службата си в театъра и лишен от средства за съществуване, оклеветен от обществото, че е убиец на Лора, под тормоза на едно дело, протакано умишлено от недобросъвестни съдебни служители.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram