Казанлъшката школа триумфира с Мартин Папанов във финала на Обиколката

Ds olil

Колоездачът от Крън върна самочувствието на българските състезатели, спечелвайки последния етап от международната колоездачна обиколка, който бе с дължина от 123 километра от Сливен до Габрово. Мартин Папанов от отбора на „Цар Симеон“ атакува на спускането от Шипка към Габрово и пристигна преди всички за победата, първа за него от всичките му участия в този спортен форум и така дълго чакана, тъй като от 2017 г. български колоездач не е печелил етап на състезанието.

Това е и най-големият му успех до сега. Триумф за България, но и за Казанлък, защото успехите за Мартин започнаха от града на розите, градския Колодрум и клуба на „Лястовица“.

Папанов финишира с време от 4 часа и 17 секунди и взе премията от 3000 лева, която огранизаторите дадоха за първото място в етапа. Казанлъшкото момче обаче завърши осми в генералното класиране след изненадващ развой на събитията.

Победител в Обиколката стана Матео Малучели от японския отбор Джей Си Ел Укьо.

След финала на етапа радостта от българската победа бе помрачена от претенциите на италианците Малучели и Карбони, които поискаха дисквалификация за Папанов, който според тях е е получил помощ от автомобил (возил се е във въздушната струя на колата пред себе си) на спускането към Габрово. От клуба им Джей Си Ел Укьо подадоха контестация. Над два часа съдиите разглеждаха случая, отнемайки му 20 сек. от времето и второто място в класирането, което остави Папанов осми в крайното подреждане.

Българският клуб „Цар Симеон “ обжалва решението. Най-вероятно резултатите ще бъдат променени, посочи Евгени Балев, президент на БФК. На сайта на федерацията все още липсват резултатите от етапа.

Въпреки скандалите, Мартин Папанов коментира, че това е неговият най-голям успех и че целта му е била да влезе в ТОП 3 на състезанието. За конфликта с него той обясни, че явно някои отбори не са били доволни от случващото се.

Предвид дългото чакане, надяваме се съдиите да отсъдят справедливо.

Снимки: Радослав Първанов и БФК

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram