И село Нова Шипка помага на град Шипка

Ds olil

555 лева дарение, събрани от населението на село Нова Шипка, постъпиха в кампанията „В помощ на Шипка“, съобщи кметът Веска Панайотова. Около 150 човека живеят в селото, разположено в община Долни Чифлик, Варненска област. Тяхната лепта е специално за сем. Чуканови – най-бедното семейство на Шипка, което пострада най-тежко от невижданата градушка и порой на 13 юни.

Отделно с писмо пристигнали други 200 лева, те са от жителката на с. Нова Шипка Ана Андреева. В писмото жената е написала: „Здравей, мила Весе! Прочетох за сполетялото от градушката и нуждаещите се от помощ семейство Чуканови. Аз обичам да помагам, макар и с малко. Пращам тези парички да им бъдат дадени, защото нямам адрес, за нищо не стигат, ама поне да си напазарят и да има да си похапнат. Поздрави от мен. Обичам ви! Ана Андреева“.

„Село Нова Шипка е създадено от 6 рода от нашата Шипка, след опожаряването ѝ през 1876 г.“, уточни Веска Панайотова и допълни, че хората от двете селища общуват, дори си правят взаимни гостувания. „Като едно голямо семейство сме“, споделя кметът Панайотова. тя посочи, че за кампанията „В помощ на Шипка“ хората от с. Нова Шипка разбрали от сайта Пресс ТВ.

Кампанията на Медийна група „Вис виталис“, Казанлък, наречена „В помощ на Шипка“ стартира малко след бедствието, опустошило напълно реколтата и нанесло щети по всички покриви, фасади, дограми, автомобили в градчето. На 24 юли започнаха дейностите по смяна на покрива на къщата, строена през 1883 г., пълната подмяна на ел инсталацията и ВиК, основен ремонт на стаите – нов таван, изолация на стените с гипсокартон, шпакловка, грундиране, пребоядисване, циглене на пода и лакиране, поставяне на нови контакти, ключове, лампи, нова дограма на прозорците. Започна изграждането на баня и тоалетна, тъй като семейството ползва стародавен нужник на двора.За ремонта се погрижиха редица фирми и физически лица с дарения. Продължава боядисването на фасадата на къщата, предстои и изграждането на нова ограда.

Почти денонощно работи бригадата, която извършва по-голямата част от дейностите. След реконструкцията ще бъде осигурено и ново обзавеждане за семейството, също дарение от казанлъчани. Вече са дарени и нова готварска печка, и нова пералня, климатик, микровълнова.

Според строителната бригада е възможно до седмица Чуканови да започнат да обитават променения си дом. Сега те са приютени от добри хора, а изхранването е поето от Шипченския манастир, откъдето им доставят прясна храна.

Четирима са членовете на семейството – 66-годишната Радостина, пенсионерка по болест, двете ѝ дъщери: 45-годишната Златина и 35-годишната Веляна, и синът ѝ 44-годишният Боян, който единствен работи. Дъщерите не са способни да работят и сами да се грижат за себе си. Златина е онкоболна, в момента е на химиотерапия. Веляна е шизофреничка и е асоциална, никога не е ходила нито на детска градина, нито на училище. Семейство Чуканови живее със заплатата на Боян, който е озеленител в „Арсенал“, и с пенсията на Радостина – месечно общо около 1 500 лева. 

В момента те са настанени в частен имот в Шипка и ще останат там, докато трае ремонтът. За изхранването им се грижи духовенството на Шипченския манастир.

Кметицата на Шипка Веси Панайотова и собственичката на Медийна група „Вис виталис“ Славка Самарска са основните двигатели, благодарение на които несретното семейство ще заживее в съвременен дом с даренията на хора с големи сърца. И двете се надяват до броени дни Радостина, Златина, Веляна и Боян да се върнат у дома и да заживеят нормално, а мизерията да е минало свършено.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram