Изложба разказва за 90 години Паметник на свободата

Ds olil

Изложбата „90 години в 90 снимки. Паметникът на свободата – път във времето“ ще бъде открита на 22 август от 18.00 часа в залата на Художествена галерия – Казанлък, където ще остане до 6 септември.
Преди 90 години на 26 август 1934 г. тържествено е открит Паметникът на свободата. Церемонията по неговото откриване се превръща в едно от най-паметните събития в съвременната българска история. В присъствието на многохилядно множество, на министър-председателя Кимон Георгиев и членовете на правителството, на българския духовен, политически и военен елит на страната и дипломатическия корпус цар Борис III открива монумента с вълнуваща реч.
По случай юбилея изложбата ще разкаже историята на Паметника в 90 снимки. Те са само малка част от богата колекция на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа, събирана през годините. Фотографските обективи са запечатали красиви планински пейзажи, чествания, тържества и официални посещения, паради и производства, обществени събития, ремонти и реставрации. Общото, което свързва нашите фотоси, са хилядите хора, които не спират да идват тук през годините – българи от цялата ни страна и от далечни места по света, деца, млади и стари, те продължават да изкачват заветния хълм, за да си припомнят онзи урок по родолюбие, завещан ни от шипченските герои.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram