Изграждането на Депо „Съвремие“ е най-новият проект на Художествената галерия

Ds olil

Художествена галерия – Казанлък днес е приемник на художествена сбирка, чието начало е положено преди повече от 120 години. Това е предопределило Градът на розите и по-общо – Долината на тракийските владетели да се оформи като културно средище. Център, в който своята първа глътка въздух ще поемат десетки именити български художници като Петко Клисуров, Иван Пенков, Иван Милев, Дечко Узунов, Ненко Балкански и др. Художници оставили своите ярки творчески дири в историята на българското изкуство. Екипът на Художествена галерия – Казанлък вярва, че и до днес Казанлъшката долина е средище на визуални артисти от различни поколения, които със своята творческа енергия чертаят важни визуални присъствия в художествения живот у нас, а и не само.

Екипът на Художествена галерия – Казанлък стартира своя нов проект в развитие – ДЕПО СЪВРЕМИЕ, с който започва изграждането на ново депо в пространството на институцията. То ще своеобразен дом за творчеството на всички визуални артисти, развиващи своята творческа дейност в Община Казанлък, уточняват от Галерията.

„Проектът цели да се изгради територия, която предоставя на своята публика – почитатели на изкуството, деца и ученици, колекционери, възможността за достъп до изкуството на всички съвременни художници в региона. ДЕПО СЪВРЕМИЕ ще предостави пространство на всеки визуален артист, което той ще има възможност да курира сам. Негова перманентна експозиционна площ за непосредствено общуване на публиката с творчество му“, допълват от институцията.

На първия етап от този дългосрочен проект са поканени всички визуални артисти, развиващи своята артистична дейност на територията на Община Казанлък, да подадат своите заявления за включване в ДЕПО СЪВРЕМИЕ.

Художествена галерия – Казанлък днес е приемник на художествена сбирка, чието начало е положено преди повече от 120 години. Това е предопределило Градът на розите и по-общо – Долината на тракийските владетели, да се оформи като културно средище. Център, в който своята първа глътка въздух ще поемат десетки именити български художници като Петко Клисуров, Иван Пенков, Иван Милев, Дечко Узунов, Ненко Балкански и др. Художници оставили своите ярки творчески дири в историята на българското изкуство. Екипът на Художествена галерия – Казанлък вярва, че и до днес Казанлъшката долина е средище на визуални артисти от различни поколения, които със своята творческа енергия чертаят важни визуални присъствия в художествения живот у нас, а и не само.

Текст и снимка: Художествена галерия – Казанлък

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram