За 200-годишнината на „Рибния буквар“ в Казанлък показват оригинали на изданието

200-годишнината от издаването на „Рибния буквар“ на д-р Петър Берон ще отбележим с изложба и лекция Казанлък на 23 октомври, сряда, в зала „Иван Милев“от 17:30 часа. Филмът „Буквар с различни поучения“, както е пълното наименование на буквара, призводство на Националния музей на образованието – Габрово, ще бъде прожектиран след откриването на експозицията. В нея са три от общо четирите екземпляра на „Рибният буквар“, които се намират в Казанлък. Това съобщи за Пресс ТВ д-р Чавдар Ангелов – директор на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“.

Д-р Бояна Минчева от Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ ще е гост лектор, който ще запознае присъстващите с любопитни подробности около „Рибния буквар“. Изложбата на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ „Непознатият Рибен буквар“, която ще бъде подредена на витрините на Инфоцентъра на ул. „Искра“ 4.

На снимката горе: „Рибния буквар“, притежаван от Чудомир, издаден през 1862 г. в Цариград. Съхранява се във фонда на Литературно-художествен музей „Чудомир“ в Казанлък

Снимка: Пресс ТВ

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *