За първи път кадри разкриват в изложба строителството на монумента на Бузлуджа

Ds olil

„9 години, 9 месеца и 9 дни работих в Дома-паметник на Бузлуджа и единственото ми желание беше да съхранявам и да архивирам това, което се бе случило и се случваше“, сподели ф.х. Бедрос Азинян на откриването на документалната фотоизложба „Строи се монумент“.

Азинян е „виновникът“, който извади от архива стотиците снимки и диапозитиви и да ги представи на публиката. Изложбата бе открита в сряда вечерта сред приятели на автора, колеги и почитатели на фотодокументалистиката в Музея на фотографията в Казанлък.

Колекцията включва кадри и на покойния ф.х. Артин Азинян, и на Петьо Бакалов, който не успя да присъства на откриването поради заболяване. Фотосите са разположени в 25 пана и разказват хронологично за началото на строителството, неговия развой и функционирането на монумента до 1990 г. Фоторазказът съдържа и тематични пана като в тях се проследява изработването на мозайките във вътрешността на съоръжението, текстът в паметната капсула и поставянето й във фундамента на съоръжението, в чиито недра все още лежи, и други прелюбопитни моменти от историята на паметника.

Д-р Чавдар Ангелов – директор на НПМ „Шипка-Бузлуджа“, призна по време на откриването, че макар монументът да е в границите на музея, то той съществува там на практика само териториално, тъй като никога не е бил администриран от подопечната му културна институция.

„Държавата малко по малко започва да се замисля по-сериозно как точно ще бъде стопанисван този паметник и управляван оттук нататък, защото мястото е наистина емблематично за страната. Всъщност един от проблемите, които може би този паметник създава с присъствието си там е, че покрай всеобщото незнание и непознаване на българската история повечето съвременни хора и, разбира се чужденците, остават с впечатление, че този връх и това място се свързва само и единствено с една политическа идеология“, посочи д-р Ангелов.

Директорът на Музея на фотографията изкуства инж. Стефан Папукчиев призова: също:

„Нека всички оставим политическите пристрастия и да видим как е построен паметника Бузлуджа”.

Изложбата е предхождана от фотоалбум със същото заглавие, който бе представен в края на миналото лято. И двете събития са посветени на строителите на монумента – повече от 6 000 души от войничетата от Строителни войски до арх. Георги Стоилов, който си отиде от света наскоро.

Единодушни са и авторите, и публиката, че следващият фотопроект следва да покаже разрухата на съоръжението през годините след 1990-та.

Експозицията е осъществена със съдействието на  Национален фонд „Култура“, Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ и фондация „Артин Азинян“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram