Започнаха Параолимпийските игри. Желаем успех на Ружди, Стела и Християн!

Ds olil

Париж даде начало на Параолимпийските игри, които ще продължат до 8 септември. За първи път в историята те бяха открити извън стадион, а 4400 атлети от 182 държави преминаха от Триумфалната арка по „Шанз Елизе” до площад „Конкорд”, отбелязва Нова телевизия.

Церемонията беше наречена „Парадокс: от разногласие към съгласие”, за да отрази борбата, през която са преминали параолимпийците. За разлика от откриването на Олимпийските игри преди месец тя се състоя в условията на много приятна лятна вечер.

Церемонията започна с видеоклип с участието на френския параолимпийски плувец Тео Курен. „Аз ще бъда таксито на игрите в Париж през 2024 г.”, казва той, след което беше показан как обикаля из Париж с такси, покрито с официалния талисман на игрите.

Повече от 4 000 атлети от 168 държави ще се борят за 549 комплекта медали в 22 спорта. Сред тях има отбор спортисти и имигранти от Русия и Беларус, които се състезават под неутрален флаг. България е представена на игрите от трима състезатели, като с голям шанс за медали сред тях е олимпийският шампион от Рио 2016 Ружди Ружди. Състезателят на казанлъшкия клуб „Даниела Тодорова“ ще се бори за медал в дисциплината тласкане на гюле в категория F55.

Християн Стоянов, сребърният медалист от Токио ще бяга на 1500 м в категория Т46 – атлети с ампутирана ръка.

В дисциплината хвърляне на диск ще видим сребърната медалистка от Токио 2008 и Лондон 2012 Стела Енева, която се завръща в състезанията след деветгодишно отсъствие заради наказание за употреба на допинг. Лекоатлетите ни ще се борят за медалите на 30 и 31 август, петък и събота.

Ружди Ружди има три участия в параолимпийски игри. През 2012 г. в Лондон той завърши 11-и в мятането на гюле и с 15-то място на диск. През 2016 г. в Рио де Жанейро, Бразилия, Ружди печели не просто първия си медал в подобен форум, а титлата – на гюле в категорията F58. Пет години по-късно -в Токио, заради пандемията с година закъснение се проведоха олимпийските и параолимпийските игри, възпитаникът на Радостин Тодоров отново стъпи на подиума. Той взе среброто, отново на гюле, в категория  F 54-56.

Неговото участие в надпреварата започва на 30 август.

Програмата на българското участие в параолимпийските игри:

30 август (петък), Stade de France

19:05 Ружди Ружди, F55, тласкане на гюле, финал

31 август (събота), Stade de France

10:08 Стела Енева, F57, мятане на диск, финал

10:58 Християн Стоянов, Т46, 1500 м, финал

8 септември (неделя)

Церемония по закриването

(Часовете са в парижко време, 1 час назад от България)

На живо състезанията могат да гледате в YouTube канала на Международния параолимпийски комитет: https://www.youtube.com/@paralympics

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram