Ето наградените есета в конкурса „Веселин Стоянов“

Ds olil

Конкурсът в памет на казанлъшкия писател Веселин Стоянов, в който със свои есета участваха средношколци от всички местни училища, се проведе за втори път в Казанлък. Конкурсът е организиран от представителите на Ордена на рицарите тамплиери в Казанлък, чийто двигател е 

д-р Йордан Гечев.

И тази година учениците писаха по темата „Рисувана мечта за полет“. За награждаването, проведено на 27 май в Художествена галерия – Казанлък, пристигна специално акад. Иван Гранитски, който е председател на журито, в което участваха още Тотка Гечева и Антония Драганова.

Трите момичета, отличени с първо, второ и трето място получиха и по един том от книгата на Иван Гранитски „Времето на светлината и властта на мрака“ с негови статии, есета, портрети, филипики, интервюта, сред които има и есе, посветено на Веселин Стоянов.

На трето и второ място журито награди съответно Димона Узунова на 17 години от ПХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ в 11 клас с преподавател Мариела Аргирова и Румяна Гешева също на 17 години ПХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ в 11 клас с преподавател Мариела Аргирова.

Изненадата в конкурса, който е анонимен, е Венеса Таралежкова, класирана на първо място. Венеса е внучка на Веселин Стоянов и е кръстена на него. Тя е единадесетокласничка в ПХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ с преподавател Мариела Аргирова.

Ето и есетата на наградените автори:

Рисувана мечта за полет

Живописта има уникалната способност да пренася зрителите в други светове, да разтваря границите на реалността и да ни позволява да изживеем мечтите си на хартия или платно.Когато художникът потопи четката си в боите и започне да скицира на платното, той не просто рисува, а той създава врата към новото измерение, където всичко е възможно.

 Живописта позволява на художниците да изразят своите най-съкровени мечти и стремежи.Всяка една картина с четката е стъпка по пътя към осъществяването на тези мечти.

Художникът може да се издигне над обикновените ограничения на нашето физическо съществувание и да полети в небесата, създавайки светове, които преди са съществували само в неговия ум.

  Картините на летящи фигури или въздушни пейзажи са примери за това как изкуството може да превърне мечтата за полет в реалност. Не е само и физическото преместване в пространството на картините, но и израз на свободата, която полетът предоставя.

  Картините, посветени на темата за полет, често разглеждат не само физическото желание на човека да се издигне над земята,но и духовния стремеж да достигне по-висши сфери на съществуването.В тези произведения на изкуството,полетът става метафора за освобождаване от материалните ограничения и за духовно израстване.Като например,в картините на Рене Магрит, където небето и облаците често играят централна роля, създавайки усещане за безкрайност и възможности извън обикновеното.

  От друга страна, изобразяването на полета може да служи и като символ на бягство.В много култури полетът е асоцииран с избавление от трудности и свобода от земните проблеми.Картини като ,,Мечтатели” на Марк Шагал, на които персонажите летят над своите обикновени обстоятелства, ни показват как изкуството може да бъде средство за преодоляване на ограниченията, наложени от обществото или собствените ни вътрешни страхове.

  Интересен аспект на изобразяването на полет в живописта е и възможността да се съчетае с други символични елементи, като птици или ангели, които допълнително обогатяват метафората за полет и свобода.Тези символи добавят слой от мистика и поетичност на картините, като по този начин усилват въздействието на изкуството върху зрителя.

    Полетът в живописта също така може да бъде разгледан и като израз на иновации и прогрес.Художниците, които се осмеляват да изобразят полет, често са тези, които търсят нови перспективи и подходи в изкуството. Такива картини предизвикват зрителите да разширят своите възприятия и да видят света по различен начин, не като статичен, а като пълен с възможности за изследване и открития.

  Завършвайки размислите си за ,,Рисувана мечта за полет”, става ясно, че живописта предоставя уникална възможност да се преосмисли ролята на полета не само като техническо постижение или физическо действие, но като фундаментален човешки стремеж към свобода, изразяване и духовно развитие.Всяка картина, посветена на полета, е покана към зрителя да остави своите земни ограничения и да се издигне, поне за момент, в реалните на въображаемото, където всичко е възможно.

Венеса Таралежкова

Рисувана мечта за полет

Рисуваната мечта за полет е тема, която дълбоко пронизва българската литература, вдъхновявайки авторите да разкажат вълнуващи истории за стремежа към свобода, преодоляването на ограниченията и търсенето на възможности за изразяване и самореализация. Тази тема се превръща в символ на човешкия дух, който се стреми да се издигне над обичайното и да достигне нови висоти.

В българската литература е пропита символиката на полета, като често  се използва за изразяване на желанието за освобождение , за преодоляване на границите и за постигане на върхове.

Един от най-ярките примери за това е разказът „Ветрената мелница“ на Елин Пелин. В него авторът използва образа на ветрената мелница, която се издига високо над земята, като символ на човешкия стремеж към самоусъвършенстване и постигане на нови висоти. Пелин описва мечтата за полет като движеща сила, която подтиква човека да се бори срещу ограниченията и да търси пътища за самореализация. Също така, поезията на Христо Ботев често използва образите на птиците и полета за да изрази идеите за борбата, за свобода и независимост. В стихотворението „На прощаване“ той описва мечтата за полет като символ на освобождение и борба за идеалите.

Рисуваната мечта за полет в българската литература не само представя желанието за свобода и независимост, но и подчертава важността на стремежа към постижения. Авторите използват тази тема, за да изразят идеите си за възможностите, които се крият във въображението и волята на човека да преодолява препятствията и да се издига над обичайното.

Рисуваната мечта за полет в българската литература е символ на човешкия дух, който се стреми да преодолее границите на обичайното и да достигне нови върхове. Тази тема е дълбоко вкоренена в българската литературна традиция и продължава да вдъхновява авторите да създават вълнуващи произведения, които ни напомнят за безграничните възможности, които се крият в човешкото въображение и воля.

Румяна Гешева

Рисувана мечта за полет

Във въображението на всеки от нас се крие невидим свят, изпълнен с безгранични възможности и фантастични приключения. Една от най-загадъчните и вълнуващи мечти, които можем да си представим, е мечтата за полет. Но какво точно представлява тази рисувана мечта за полет? 

Рисуваната мечта за полет е нещо повече от просто желание да се издигнем над земните окови. Тя е символ на нашата вътрешна свобода и жажда за приключения. В този свят на мечтите, въображаеми крилати същества пресичат небето с грация и елегантност, като оставят зад тях следи от красиви искри и магия. В този рисуван свят няма граници или ограничения – само безкрайно пространство за изследване и откриване. 

Но рисуваната мечта за полет е нещо повече от фантазия. Тя е и вдъхновение за постижения в реалния свят. Изкуството на полета, въпреки че още не достигнало перфектната свобода на рисуваната мечта, се развива с впечатляващи темпове. От първите самолети до съвременните ракети, човечеството продължава да се стреми към постигане на своята рисувана мечта за полет. 

Рисуваната мечта за полет е символ на нашата сила да създаваме и да постигаме неща, които преди сме смятали за невъзможни. Тя ни напомня да вярваме в себе си и във възможностите си, да преодоляваме препятствията и да се въздигаме над обичайното. В рисуваната мечта за полет намираме вдъхновение да мечтаем, да създаваме и да се превръщаме в големи искатели на небесните простори. 

В същността на рисуваната мечта за полет лежи идеята за свободата на душата. Това е идеал, който не е обременен от земните закони и ограничения, който може да се движи свободно във вселената, да се изгуби в безкрайността на небето. Във всеки от нас съществува желанието да излети от земните притеглящи сили и да се слива с космоса, да се почувства като един с вселената. Рисуваната мечта за полет ни помага да изразим тази вътрешна търсеща се свобода, да се почувстваме по-близо до звездите и да се насладим на прекрасната магия на полета. 

Рисуваната мечта за полет е не само илюзия, а символ на човешката воля за свобода, възможност и вдъхновение. Тя ни въвежда във вълшебния свят на фантазията и ни напомня да вярваме в себе си, да мечтаем големи мечти и да стремим към постижения, които изглеждат като невъзможни. Рисуваната мечта за полет ни представя възможността да се издигнем над обикновеното и да станем част от нещо по-голямо и по-вълнуващо от нас сами.

Димона Узунова

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram