Единствената картина, в която е увековечен Иван Милев, показват в Казанлък

Ds olil

Картината „Триптих“ на Васил Стоилов е мащабна композиция с размери 200 х 450 см, изпълнена с акварел и гваш върху платно, показват за първи път в Казанлък тази вечер от 18:00 часа в Музей „Ахинора“. В творбата са пресъздадени образите на художниците Васил Стоилов, Златю Бояджиев, Владимир Димитров – Майстора, Васил Захариев, Цанко Лавренов. Те са част от 35-та автори –  до днеснай-многолюдното наше национално представяне на Венецианското биенале през 1942 г.

Гостуването на картината в Казанлък е провокирано не само от желанието на екипа на Художествената галерия да отбележи 120-годишнината от рождението на нейния автор, да бъде припомнено важното му присъствие на българската художествена сцена през ХХ век, но и от не по-малко специален факт: „Триптих“ на Васил Стоилов е единствената известна ни днес картина, в която е увековечен и образът на художника Иван Милев.

„Триптих“ още в годината на своето създаване е откупена и вписана под инв. № 1131 в колекцията на Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“. Тя ще остане задълго в мрака на фондохранилището, за да го напусне за първи път преди само три години, когато бе показана в Националната галерия в София.

Картината ще остане на разположение на публиката до 24 ноември.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram