Д-р Славов: Всеки втори с болно гърло се оказва с ковид

Ds olil

Всеки втори с респираторни оплаквания, потърсил лекарска помощ, се оказва с ковид, съобщи за Радио Стара Загора председателят на Старозагорското сдружение на общопрактикуващите лекари д-р Слави Славов. Тенденцията се очертала още в началото на лятото и към момента остава непроменена.

Проблеми при горните дихателни пътища – гърлобол, кашлица и хрема, главоболие и обща отпадналост са основните проблеми при коронавируса в момента, забелязал лекарят. Симптомите не били силно изразени и отминавали обикновено за седмица, без в повечето случаи да се прибавя антибиотик към терапията. Телесната температура при заразените варирала от нормална до 39 градуса и зависела от общото състояние на човека. Гърлоболът обаче засягал всички с ковид.

Най-много заразени има в активната възрастова група, тъй като те са хората с най много контакти, посочи още д-р Славов. Има случаи и на деца, посещаващи яслени групи, но са редки, уточни той. Изключения в момента са и пациентите с ковид при които състоянието е наложило хоспитализация. Обикновено клиничната картина се овладявала амбулаторно в рамкитке на седмица, показват наблюденията на специалиста. Той препоръчва ваксина при по-уязвимите групи хора – възрастните и хронично болните, но припомня, че имунизацията не предпазва от зараза, а помага по-леко да премине болестта.  

Източник: Радио Стара Загора

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram