Докараха принудително в Казанлък тримата чужденци, задържани за шпиониране на „Арсенал“

 До полицията в Казанлък преди минути бяха конвоирани 24-годишен литовски гражданин, негова съгражданка – на 59 години и 60-годишен гражданин на Русия, за които по-рано днес стана ясно, че са задържани за кражба и шпиониране от оръжейницата „Арсенал“ – Казанлък.

Тройката бе принудително доведена след издаване на постановления за това. Предстои привличането им в качеството на обвиняеми. Този следобед ще бъде гледана и мярката им.

Сигнал за липси от „Арсенал“ АД – Казанлък е подаден на 3 октомври, когато е започнала и специализираната операция. Сигналът е за установена липса на конкретни изделия, както и на документи за тях – информация, изключително чувствителна за фирмата и представляваща интерес за български или чужди конкурентни фирми.

При разпита на свидетели се установява, че в завода задържаните са работели със сключени трудови договори. Дейността им е била свързана с иновативни технологии, обезпечаващи продукцията на дружеството.

Тримата са били в неплатен отпуск до 17.09.2021 г., след което не са се явили на работа.

Справка за задграничните им пътувания показала, че те са влезли в страната на 02.10.2021 г., били са в Казанлък и са тръгнали обратно. Тогава е била уведомена Гранична полиция.

На 05.10.2021 г. тримата чужденци и автомобилите им, с които са се придвижвали, били засечени на ГКПП „Кулата“. Тогава са и задържани.

В автомобилите им са открити книжа и вещи, за които се предполага, че са пряко свързани с образуването досъдебното производство.

Работата по случая продължава под наблюдението на Районна прокуратура – Стара Загора.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram