Шипка още се бори с бедствието, причинено от градушката. Дойде и нова помощ

Ds olil

Няма сграда в гр. Шипка без поражения след природното бедствие, но възстановяването както на обществените сгради, така и на частните домове продължава с бързи темпове, съобщават от Кметството в подбалканското градче.

Благодарение на Община Казанлък пораженията по сградата на детската градина са отстранени, за да продължи да функционира безопасно за малчуганите. В сградата на ОУ “ Св. Св. Кирил и Методий“ са възстановени компрометираните керемиди по покривната част и подменени счупените прозорци.

Предстоят ремонтни дейности по покривите на Здравна служба гр. Шипка, на сградата на кметството и на пенсионерския клуб. „С общи усилия от страна на Община Казанлък и Кметство Шипка ще се справим. Благодарим и на всички, които съдействат с доброволчески труд за възстановяване на красивото ни градче. Благодарим за кампанията на радио „Вис Виталис“ „В помощ на Шипка“, благодарение на която получихме много нужни за възстановяването ни дарения“, разказва кметът Василка Панайотова. Вчера са пристигнали и още строителни материали, предоставени от „Мастерхаус“ за кампанията „В помощ на Шипка“, както и керемиди, дарение от рекламна агенция от Стара Загора. Фандрома е започнала да разчиства отпадъците от домовете на шипченци.

Само малка част от пострадалите домакинства обаче са успели да отстранят щетите по покриви и други части от домакинствата, а близо 70 % от останалите разчитат на помощ – от роднини, държавата и благотворителност, за да си стъпят на краката. Всяка помощ е от значение, особено за крайно нуждаещите се. До часове ще стартира и кампания за семейство от град Шипка, което няма средства да се погрижи за себе си. Разбира се, МГ „Вис виталис“ ще продължи да търси възможности и да оказва подкрепа, защото Шипка има нужда от това!

С sms “DMS SHIPKA “ на номер 17777 можем да помогнем и на НЧ „Светлина“ от Шипка, което също не бе подминато от нещастието. Чудовищната буря от 13 юни изпочупи множество керемиди на покривите на Чирпанлиевата къща и на читалищната сграда, където са библиотеката и Художествената галерия. Избита е капандурата на покрива. В съчетание с компроментираната дървена конструкция това доведе до огромен разлив на вода на тавана на галерията и библиотеката, чийто покрив наскоро беше укрепен.

Държавата и общината не са предвидили средства за възстановяването им, но ние – хората, можем от удобствата на дома си, само с един SMS на цена от 2 лв. да сътворим чудото и да помогнем на едно от най-дейните читалища в страната да се възроди, буквално като феникс от пепелта!

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram