„В помощ на Шипка“: В 140-годишна къща, пострадала от градушката, живеят две болни сестри без доходи

Най-бедното семейство в Шипка живее в къща, строена през 1883 г. Жилището, съградено пет години след Освобождението, не е пожалено, както всичките 800 къщи в градчето, връхлетяно от невиждана градушка и порой вечерта на 13 юни.

Под надупчения от ледените късове покрив и днес, месец след бедствието, се опитват да преживяват четиримата обитатели на кирпичената къща с изпочупените прозорци.

Майката Радостина е на 66 години, пенсионерка е по болест и има ТЕЛК. Преди половин година съпругът ѝ починал. Живее със сина си и двете си дъщери в единственото жилище, което имат – къщата, свидетел на Съединението.

Златина е на 45 години, онкоболна е, в момента е на химиотерапия, след като лекарите отстранили едната ѝ гърда. Всеки ден майка ѝ ѝ прави нужните превръзки.

Веляна е с 10 години по-млада и страда от шизофрения. Нерядко я спохождат истерични изблици, жената е асоциална. През целия си живот не е била в състояние нито да ходи на училище, нито на работа.

Боян е единственият, който работи. Озеленител е в „Арсенал“. Преживяват с неговата заплата и пенсията на Радостина. Парите не достигат за издръжката на семейството и за грижите за болните сестри, камо ли за ремонти.

Семейство Чуканови от къщата на ул.“Кольо Аджара“ №9 в Шипка е най-голямата грижа на кмета Веска Панайотова, признава самата тя и ден след ден ги посещава с торба с хранителни продукти. Вече им е осигурила 4 кубика дърва за зимата. Но ремонтът на покрива и подмяната на пострадалата покъщнина са ѝ сериозна грижа.

Според специалистите само трудът за реконструкцията на покрива ще е около 17 000 лева.

Вече е осигурено кухненско обзавеждане дарение от местна бизнес дама.

Семейството има надежда, че ще се появят добри хора, които да помогнат.

Нужни за ремонта са още:

ребра 5/10 – 140/3 м

греди 10/10 – 30/4 м

дъски – 4 куб.м

улуци – 35 м

казанчета –3 бр.

тръби – 3 бр./3 м

керемиди – 140 кв.м

Всеки, пожелал да помогне, може да се свържи по телефона с кмета Веска Панайотова на номер 0886799894.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram