„В помощ на Шипка“: „Вимакс“ дари климатик на сем. Чуканови

Ds olil

Продължава благотворителната акция на Медийна група „Вис виталис“, наречена в помощ на Шипка, в която основен акцент е ремонтът на 141-годишната къща на сем. Чуканови, силно пострадала от пороя и градушката, изсипали се над градчето на 13 юни.

В кампанията се включи и лидерът в продажбите и поддръжката на климатична техника „Vimax“ – Казанлък. От фирмата осигуриха климатик за дома на най-бедното семейство в Шипка. Той бе монтиран вчера от екип на „Vimax“.

Вече е сменен покривът на къщата, където при крайно примитивни условия преживяват четирима човека – 66-годишната Радостина, пенсионерка по болест, двете ѝ дъщери: 45-годишната Златина и 35-годишната Веляна, и синът ѝ 44-годишният Боян, който единствен работи. Дъщерите не са способни да работят и сами да се грижат за себе си. Златина е онкоболна, в момента е на химиотерапия. Веляна е шизофреничка и е асоциална, никога не е ходила нито на детска градина, нито на училище. Семейство Чуканови живее със заплатата на Боян, който е озеленител в „Арсенал“, и с пенсията на Радостина – месечно общо около 1 500 лева. 

В дома на Чуканови няма баня и тоалетна, ползват нужник в задния им двор.

На 24 юли започнаха дейностите по смяна на покрива на къщата им, строена през 1883 г., пълната подмяна на ел инсталацията и ВиК, основен ремонт на стаите – нов таван, изолация на стените с гипсокартон, шпакловка, грундиране, пребоядисване, циглене на пода и лакиране, поставяне на нови контакти, ключове, лампи, нова дограма на прозорците. За ремонта се погрижиха редица фирми и физически лица с дарения.

Продължава почти денонощно работа бригадата, която извършва по-голямата част от дейностите. След реконструкцията ще бъде осигурено и ново обзавеждане за семейството, също дарение от казанлъчани. Вече са дарени и нова готварска печка, и нова пералня.

Според строителната бригада е възможно до седмица Чуканови да започнат да обитават променения си дом. Сега те са приютени от добри хора, а изхранването е поето от Шипченския манастир, откъдето им доставят прясна храна.

Кметицата на Шипка Веси Панайотова и собственичката на Медийна група „Вис виталис“ Славка Самарска са основните двигатели, благодарение на които несретното семейство ще заживее в съвременен дом с даренията на хора с големи сърца. И двете се надяват до броени дни Радостина, Златина, Веляна и Боян да се върнат у дома и да заживеят нормално, а мизерията да е минало свършено.

След приключването на кампанията ще бъде направен подробен отчет на приетите дарения и извършените дейности.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram