Всичко, от което се нуждаеш, е тук – на една ръка разстояние. Пожелай го и ще го имаш!

Ds olil

Българското вино Розе отдавна има своето запазено място до Царица Роза,има своя Златен киликс и корона от златни медалисти на Националния конкурс,има своята столица -Казанлък в Долината на розите и тракийските царе.Но най-вече има своите верни почитатели и гости от цял свят всяка година в първия уикенд на юни -1 и 2 юни 2024 г.

Фестивалът на виното Розе-ROSE WINE EXPO KAZANLAK събира в залите на Народно читалище „ИСКРА-1860 “ винени апостоли от земите на Дунавската равнина и Предбалкана, от Добруджа ,Варна и Черноморието, от Тракия и Розовата долина,от загадъчен Сакар,Пловдивското поле,златния юг,красивата долини на Струма и Мелнишките пирамиди.

Винени семейства и големи винопроизводителни корпорации споделят заедно Празника с казанлъчани повече от 12 +1 години: емблематичната изба Афузов-Сливен, авторитетната Руевит Естейт и добре известната ни Винарна Тополово,Рокс Уайнъри на неповторимата Снежана Мутафчийска,енигматичните Братя Минкови-Карнобат,винения аристократ Едоардо Миролио-Еленово, звездната Катаржина Естейт, новото винено обединение Ейнджълс Естейт и Пуркари, небезизвестното Реалити био вино от Добрич,харизматичния Бибендум с Винарна Дамяница, Винарско имение Санта Сара и Винарна Тохун,забележителната Винарска изба Вила Юстина и прекрасното Шато Копса.

Обединението на Сакарските винарни,българските Тосканци, идват тази година с Винарна Братанови,Вила Басарея и винарска изба Коларово,Росалеа и Бисанте,Малката звезда и Заара Естейт.За поредна година гостуват Звездите от червения килим Вила Мелник,чаровниците Рупел и пловдивския бохем Двор №1,изба Камея с изтънчени вина, изба Сарандиев-розата на Свиленград, Козя грамада с неповторимите си вина и микровинарна с френска изтънченост Тера Дивайн.

Изба Ноя от Троян с пословичните си сортови вина ,Джинвира и Богдая Винеярд Естейт с винените си предизвикателства, усмихнатите майстор-винари на Витус Маринови , а Царина и Типченица ще очакват своите верни почитатели с нови вина.Тази година Изба Димитровче ще Ви посрещне с веселия си винобар си още на входа.

Но най-очаквани са, разбира се, новите –„бруталните млади“, както ги наричат във винените среди. Тази година Rose Wine Expo доведе в Казанлък едни от най- aтрактивните винени изби-Lege Artis-Виноартисимо от старопрестолния град, извесните майстори на виното от Сливен Dоwntown Urban Winery и Винарна Вила Меден, наследници на римското вино от Лавиния Естейт и винените артисти на Златен Рожен.

Легенди се разказват на север за вината на Винарска изба Горун и за Бонония Естейт, перлата на Дунав.

Гостите на фестивала очакват с нетърпение първата си среща с прекрасните южни вина на Лозеница Естейт и изтънчените ДеВина Лозя и Вино.

Имаме и своите дебютанти в лицето на изящните розета с френски стил на Винарна Ахинора, заедно с утвърдени винени фаворити като вината на Далаков -Бетър Халф и Домейн Менада с Александра Естейт.

Виното винаги търси компанията на подходяща храна ,с която да си партнира. Пресечната точка на вкусовете ще се случи на щандовете с Еленските мезетата на Трухчевата къща, Биволските деликатеси и млечни продукти от „Фермата на Иван Ечев“,млечните изкушения на Ралица Милк – Калатея, козето сирене и млечни деликатеси на местния герой -Мандра и козеферма Бруков, усмихнатите царе на Мезенце.бг- Домашни млечни и местни продукти без консерванти

В сектора на иновациите и утвърдените шедьоври има място винаги за Винпром Троян и кралицата-Роузи водка.Но тази година Приза за Иновации ще отиде безспорно при производителите на уникалната напитка Водка с Хинап HINAПSKA VODKA .

Био вино от нар за Императори е изненадата за сетивата Ви благодарение на Челси инвест ООД

Професионално оборудване и компетентни съвети как да си направите вино и бира винаги ще получите от чаровната умница Цветанка Николова и представителите на Дионис- Елена гр. Русе .

Специален гост на изложението е шармантната шоколатиерка Анна Кръчмарска и нейните феерични шоколадови сонати с листенца от рози и още нещо…Anna’s Chocolate.

Очаквайте наградените вина,опитайте звезните розета на Бългaрия.

Запознайте се с техните създатели. Станете приятели с виното.

Всеки фестивален ден от 9.00ч до 19.00ч.

ВХОД СВОБОДЕН

Организацията на това събитието би била невъзможна без партньорство с Настоятелството и колектива на НЧ „Искра-1860“,сръчните ръце и усмивки на красивите ни доброволци-възпитаниците на НУПИД „акад. Дечко Узунов“ Казанлък и административната подкрепа на Община Казанлък

ПРАЗНИК на РОЗАТА в КАЗАНЛЪК

ПРАЗНИК на БЪЛГАРСКОТО РОЗЕ

Долината на розите и Казанлък ,виното и чистата храна на земята ни.

Всичко от което се нуждаеш е тук, на една ръка разстояние.

Пожелай го и ще го имаш

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram