Вестник „Язовир „Георги Димитров“ отпреди 72 години показа Библиотека „Искра“

Два вестника, посветени изцяло на строителството на язовир Копринка, показва в любопитна изложба Библиотека „Искра“ в Казанлък. Вестник „Язовир „Георги Димитров“ според редакционното каре е „орган на комитета БКП, профорганизациите, ДСНМ и управлението при строежа на язовир „Георги Димитров“.

Първият брой излиза на 24 юни 1952 г. От брой 32 през 1953 г. вестникът е преименуван на „Димитровска правда“. Изданието е седмичник. В Библиотека „Искра“ са изложени вестниците до бр. 40.

Вестникът надълго и нашироко информира читателите си за строителните дейности на язовира и подкрепя статиите с богат снимков материал.

Изложбата е подредена в читалнята на библиотеката и е посветена на 70-ти години от построяването на стената на язовира. Първият кубик бетон на стената се излива през пролетта 1949 година, но стартът на строежа е на 27 март 1947 г.

От кариерата „Гюрля“ камъните са превозвани с конски каруци. На 11 юли 1954 година стената е завършена, тя е с дължина 620 м и височина 40 м.

Изложбата включва и няколко книги – „Спомени“ на Славчо Сивов – бригадир ветеран, „Нашето язовирно строителство“ на инж. К. Григоров, „Язовиръ на р.Тунджа при моста „Копринка“ на инженерите П. Кисьовъ и Ив. Ивановичъ, издадена през 1931 г. в Стара Загора и други издания.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram