Ваня Петкова е единствената поетеса в света, изнасяла рецитали в облаците

Елисавета Багряна, Ваня Петкова и Блага Димитрова стават единствените българки, вписани през 1991 г. в световната англоезична „Енциклопедия на трансконтиненталните поетеси и писателки“, стана ясно на поетичната вечер, посветена на Ваня Петкова, в ЛХМ „Чудомир“.

Този и много други малко известни факти за поетесата научи публиката от спектакъла, поднесен от дъщерята на Ваня Петкова – журналистката Оля Ал-Ахмед, и нейният внук Джоузеф Ал-Ахмад. По време на соарето звуча и автентичния глас на Ваня Петкова.

Тази година отбелязваме 80-годишнината от рождението на поетеса, напуснала ни през 2009 г. на 64 години.

Освен биографична презентация, публиката видя 33 непоказвани картини на поетесата и биографичен филм за нея под режисурата на Джоузеф Ал-Ахмад.

Ваня Петкова има 35 стихосбирки и 6 романа, нейните книги са преведени на 13 езика, включително на японски, арменски и арабски. В книгата “Аз съм Сириус” Оля Ал-Ахмед и Джоузеф Ал-Ахмед са успели да съберат пет от най-търсените стихосбирки на поетесата през годините.

В антологията са обърнати хронологично стихосбирките и в първата глава е включена последната стихосбирка на Ваня Петкова.

В поетичната книга „Аз съм Сириус“ е включена и стихосбирката на Ваня Петкова „Грешница“, която бе забранена по времето на Тодор Живков, защото не била в унисон със „социалистическия морал“.

Оля Ал-Ахмед рецитира със забележителен артистизъм стиховете на майка си, която е единствената поетеса в света, изнесла три авторски рецитала моноспектакъла на 4 езика, в самолет по време на полет през 1983 г. по линиите София-Москва, София-Дамаск, София-Берлин.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram