„Валерия и Мариела“ във видеоинсталация за Тракийските празници

Ds olil

На 31 март тази година екипът на Художествена галерия – Казанлък провокира първата по рода си среща разговор с две изключителни присъствия в българската култура днес – проф. дин Валерия Фол и проф. д-р Мариела Гемишева. Това припомниха от културния институт.

„Заедно с тях потърсихме отговорите на редица любопитни въпроси провокирани от пърформанса на Мариела Гемишева „Secret Performance“, който тя реализира през 2019 г. в могилната гробница „Грифони“ от 3-ти – 4-ти в. пр. Хр. В рамките на инициативата „Валерия и Мариела“, специално за Празници в долината на тракийските царе 2024 публиката ще може да се срещне както с творбата на Мариела Гемишева, така и да проследи видеозаписа на разговора между нея и един от най-големите познавачи на тракийската култура проф. Валерия Фол. Записът е реализиран от художника Калин Серапионов“, уточняват от Галерията.


Видеоинсталацията „Валерия и Мариела“ е планирана да се реализира в Къща музей „Дечко Узунов“, ул. „Княз Мирски“ 24 в Казанллък на 30 август и 1 септември, от 10:00 до 18:00 ч.

Източник: Художествена галерия – Казанлък

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram