Ваклуш от „Голяма Косматка“: Душата ни е в гробница!

Ds olil

На 3 септември от 19:30 ще имаме възможност да се срещнем с родения в Казанлък режисьор Николай Василев и да гледаме филма му “Ваклуш”. Мястото е Археокомплекса „Долината на тракийските владетели“ край Шипка, входът – свободен.

Срещата на един от най-изявените режисьори документалисти у нса с Ваклуш Толев е поставила началото на близо 20-годишно заснемане на уникални документални кадри от живота на духовния Учител, чиито идеи, според режисьора, ще променят света. 100-минутната лента се превърна в най-гледания филм от документалната селекцията на фестивала „София филм фест“ и се нареди на второ място за най-гледан документален филм за десетилетието в класацията на Националния филмов център. Селектиран е за участие в 28 фестивала в целия свят. Вече има 10 награди от Америка, Франция Индия, Швеция и Швейцария.

По време на 20-годишния път, по който Николай Василев следва Ваклуш, режисьорът го съпровожда при посещението му в гробницата „Голяма Косматка“ в Долината на тракийските владетели през 2005 г. Покойният вече казанлъшки журналист Веселин Стоянов взима интервю от Ваклуш, а Николай Василев прави кадрите.

Предлагаме на вниманието на читателите ни това интервю:

ВЪПРОС:  Учудихте ли се г-н Толев?

ОТГОВОР: Обикновено човек ще се възхити на строителството, но не на великото тайнство. Тези гробници са за мен едно велико тайнство, което напомня човешкото тяло, в което е обитателката душа. Още по-странното е, ако Духът им гостува, т.е. безспорникът.

            Някога Орфей слиза в адеса, за да изведе своята открадната Евридика – своята душа. В адеса му поставят едно условие – че душата може да я изведеш вън, ако нямаш съмнение: Докато я изведеш на Земята не се обръщай назад! Свобода от минало! Едно велико повеление на посветените! Защото Орфей е посветен в Египет. Няколко стъпала са му останали, за да стъпи на Земята, нещо обаче изшумолило, съмнението го обзема (това, което цялото човечество живее), той се обръща и загубва Евридика. Затуй още душата ни е в гробница. Душата ни е в гробница! И само със Самокръщението може да възкръсва или по закона на еволюцията да се преражда.

            Какво направи Христос в Своята гробница? Прави Самокръщение, за да възкръсне. Христос е кръстен от Йоан Кръстител с вода. Самокръщението не е с вода, а е идеята на великата огнена духовна сила, която имаме у нас – Диханието. Индийската култура  я нарича Кундалини, прабългарската я нарича Оренда. Тази сила е, която прави в нас енергетични центровете (седемте чакри), които при нейното пробуждане създават ново съзнание и култура на човечеството. Тази сила създава културата на Единосъщието. Тази сила култивира поведението и определя пътя на поколенията – Адамово, Ноево, Авраамово и пр.

ВЪПРОС: Тракийското тайнство за пра-майката?

ОТГОВОР: Тракийското тайнство за пра-майката – това  при тях  е най-свещеното. Защо? Защото Ева нито е сътворена, нито е родена, Ева е изведена. Пра-майката, тя е едновременно и земя и жена. Тя е женското начало! Някои католически ордени още търсят потира, но той не е съдът за Причастието, а е женското начало – великото родителство и кърмяща гръд.

ВЪПРОС: А разкъсването на седем части на тялото на убития вожд? И разхвърлянето на седем различни места?

ОТГОВОР: Всяка една от тези седем чакри владее съответно поле. Поле с вибрации три – това е физическата материя; поле с вибрации четири – това е астралната материя; с пет – това е менталната материя; с шест – това е причинност… Следователно вижте колко ясно са го казали – на седем места сте хвърлени, със седем различни възможности усвоявате света. Те са символа на седмолъчната ни звезда  и седемте чакри на Орендата (на Кундалини).

ВЪПРОС: Уникалният начин на строеж – с какво Ви впечатлява той, защото ние сме свидетели на строеж без съвременните класически технологии?

ОТГОВОР: Тракийците  са  взели знания, минали са посвещение в Египет. Това, което са могли да научат в Египет, това е да обезтегляваш материята. Нямам съмнения за това. Както обикновеният човек може да прави левитация. Най-очебиещ факт е Колю Фичето – по закона на прераждането човек може да си спомни и да реализира знание. Той остава мостове без диплома, но е архитект от първа класа.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram