Бузлуджа отново събира социалисти от близо и далеч

Ds olil

Социалисти от цялата страна ще качат на Историческата поляна под връх Бузлуджа за традиционния Национален събор на левицата, където БСП ще отбележи 133 години от Бузлуджанския конгрес и от създаването на организирано социалистическо движение у нас под мотото “Заедно! Началото е Бузлуджа!” От 11:30 ч. е началото на Националния политически митинг, в който участие ще вземат емблематични леви фигури и лидери на леви формации. Предвидена е развлекателна част, в която център на програмата ще бъде българският изпълнител Миро.

“Тази година ще покажем, че заедно сме по-силни и обединени се отправяме към политическия връх, където е мястото на Българската социалистическа партия. За доброто на България!” , заяви организационният секретар на партията и председател на ПГ Борислав Гуцанов. 

„Време е да оставим различията в миналото и да продължим заедно напред, в името на България Тази среща е първа стъпка по нашия дълъг,  нелек, но много необходим път на консолидация в ляво“, посочи и. ф. председател на БСП Атанас Зафиров на обединителната среща в Стара Загора, в която взеха участие повече от 200 представители на 16 формации в ляво.

По думите му резултатите от последните избори са показали, че левият избирател не е разбрал защо левицата трябва да се явява на 5 части и затова не е излязъл да гласува. „Пред нас стоят два пътя – дали ще чуем гласа на хората или ще бъдем заличени един по един от политическата сцена“, категоричен бе той.

“Аз съм оптимист за възхода на лявото и успешното управление на страната ни, до което ще доведе“, заяви по време на срещата Георги Първанов, президент на Република България в периода 2002 г. -2012 г.. и почетен председател на АБВ. Той подчерта, че коалицията не е самоцел, а средство за спечелване на изборите и управление в името на реализирането на общи идеи. 

Председателят на Коалиционният съвет на „ЛЕВИЦАТА!“ Костадин Паскалев отбеляза кризата на държавността като базов проблем, който води след себе си поредица от други кризи.

„Волята за консолидиране, взаимно уважение и равнопоставен диалог са факторите за крачката напред в левицата. Най-голямата загуба днес е загубата на суверенитет на собствената ни държава! Това трябва да ни накара да се обединим, за да вървим напред – с чест, с морал, с последователност, свободни от зависимост.“.

„Ако днес ясно се обединим около волята да обясним срива в държавността с конкретни примери, необходимостта да пазим нашите традиции и история, да ги покажем с цялата им сила и ние да бъдем гарантът, че тя няма да бъде пренаписана и в бъдеще, ако покажем ценностната система, която искаме да възстановим, и в тази ценностна система, държавността в семейството, православието, славянството, честността и почтеността да имат своето място, това наистина ще ни даде основание да се гордеем с обръщението. Общото ни начало е поставено преди много години, нека днес не пропускаме нашия исторически шанс“, заяви лидерът на АБВ Румен Петков.

„Всички се убедихме, че ляво обединение без инициативата и волята на най-голямата партия в ляво, няма как да се случи“, заяви председателят на „Изправи се, България“ Мая Манолова.

По думите ѝ заради неспособността си досега левицата да се обедини, държавата е доведена до катастрофа от псевдодесни и либерални сили, а големи социални групи в страната са останали непредставени. оставихме непредставени огромни социални групи – работещите, пенсионерите, земеделските производители, малкия бизнес, хората с увреждания, самотните родители, уязвимите. „Работещите, пенсионерите, земеделските производители, малкия бизнес, хората с увреждания, самотните родители, уязвимите – трябва да осигурим представителство на тези хора и да им дадем възможност техните проблеми да бъдат поставени и решени. Това може да стане  само с ляво обединение, което да стане  водеща политическа сила“, категорична е Манолова.

В края на срещата присъстващите формации подписаха обръщение към българските граждани. То остана отворено и към него мога да се присъединят още леви партии и формации.

Във връзка със събора на левицата, до 14:30 ч. ще бъде ограничено движението на автомобили над 3,5 тона по участък от пътя I-5 Габрово – Шипка заради провеждането на събора. Трафикът се спира в отсечката от първокласния път I-5 между 155-и км и 184-и км от пресичането с общински път за кв. „Етър“ и участъка между Габрово и Шипка. Няма да се допуска преминаване и по панорамния път III-5005 между връх Шипка и връх Бузлуджа. Алтернативният маршрут за движение на МПС над 3,5 т ще е през Прохода на Републиката – път II-55 Велико Търново – Гурково. Моторните превозни средства ще се пренасочват от разклона за гр. Дебелец към Прохода на Републиката.

Локалният трафик в град Габрово, както и идващите от север и запад автомобили ще се пренасочват от град Габрово по път III-552 през Трявна – Белица и Вонеща вода към път II-55 Прохода на Републиката и обратно. Ограничението не важи за организирания автобусен транспорт и редовни пътнически линии, движещи се по утвърден маршрут.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram