Бразилия ще посрещне фотоизложбата за Антарктида на казанлъчанката Радка Данаилова

Ds olil

До 16 септември в Музея на фотографията в Казанлък може да бъде разгледана изложбата „До Антарктида и назад с любов от Радка Данаилова“, посветена на българските полярни експедиции и научно-изследователския кораб „Св. св. Кирил и Методий“.

Радка Данаилова е казанлъчанка, която намира любовта във Варна, докато следва икономика и остава да живее там. Тя е омъжена за командира на кораба на последните две експедиции до Антарктида – капитан II ранг Николай Данаилов. Именно придружавайки съпруга си тя прави и забележителната серия от фотоси. 32-та българска полярна експедиция авторката е запечатала в 32 кадъра. Ето какво споделя в ревюто към изложбата самата Радка Данаилова.

„Моето име е Радка Данаилова. Родена и отраснала съм в сърцето на Розовата долина, в Долината на тракийските царе, в нашия китен град Казанлък. Съдбата обаче бе избрала за мен да създам семейство, да работя и да се развивам в морската столица на България, в слънчева Варна. По професия съм счетоводител, а по душа – фотограф. Фотографията е моята страст, моята сбъдната мечта. Рисувайки със светлината показвам това, което се таи дълбоко в сърцето и душата ми. Фотографията ми помага да улавям красотата на забележителни и неповторими мигове. С всеки запечатан от мен момент се опитвам да разкрия емоциите, които ме разтърсват, да разкажа вдъхновяващите истории, които виждам през обектива, без думи. Именно такава е моята първа самостоятелна изложба „До Антарктида и назад с любов“, която след първото си представяне в град Варна миналата година от Българската телеграфна агенция, преплава почти 40 000 км на борда на българския военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“. Достигна бреговете на красивия леден континент Антарктида и българската база „Свети Климент Охридски“ на остров Ливингстън. Пристана за кратко в аржентинския град Комодоро Ривадавия, където беше част от културните събития на града по случай посрещането на полярния ни кораб под шефството на българския посланик в Аржентина негово превъзходителство г-н Стоян Михайлов, за да се завърне отново у дома, в България с началото на пролетта. Миналият месец изложбата беше представена отново пред варненската общественост в Арт Галерия 12 в Областна администрация = Варна под патронажа на областния управител на град Варна професор Адрияна Андреева“.

Изложбата на Радка Данаилова в 32 кадъра е запечатала много лични моменти, но е и разказ за откритията на учените, за мощта на българския военен научно-изследователски кораб, за героизма на нашите моряци. Радка Данаилова споделя с публиката толкова съкровени моменти като вълнението на децата си при изпращането на техния баща кап. Николай Данаилов при отплаването на кораба за 31-вата експедиция.

„Предстои нов преход през океана на борда на полярния кораб на България, за да достигане до бреговете на Федеративна република Бразилия, където ще бъде представена в град Салвадор пред потомци на българи и местни жители. Сребърно отличие, с което съм удостоена, е във фотоконкурс посветен на празника на град Несебър през 2017 година организиран от читалище „Месемврия 2015“. С мои кадри съм участвала и във фотографски изложби, като една от тях е „Салон на казанльшките фотографи 2022″ в Музеят на фотографията – Казанлък, който е домакин на предстоящата изложба „До Антарктида и назад с любов“, уточнява Радка Данаилова.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram