Борис Кърчев ще издирва изчезналия нотариален акт на къщата на Чудомир

Ds olil

Общинският съвет на Казанлък задължи със свое решение председателя на Фондация „Чудомир“ Борис Кърчев да предприеме действия за сдобиване на НПО-то с акт за собственост на къщата-музей и двора на хумориста, тъй като по-рано този месец съветниците откриха, че фондацията няма нотариален акт за имота, който притежава. Това стана по време на заседание на Общото събрание на фондацията, което е Общинският съвет, явяващ се принципал на общинското НПО€

Председателят Кърчев също така ще трябва актуализира стойността на дълготрайните материални активи на фондацията, които към момента са земя на стойност 332,80 лв. и сграда на стойност 1 644,00 лв.

От създаването на неправителствената организация през далечната 1992 година, няма актуализиране на цената на активите, констатираха общинските съветници от Постоянната комисията по правни въпроси, сигурност и обществен ред, по въпроси за противодействие на корупцията.

Фондацията е създадена с Решение №65 на Общинския съвет в Казанлък от 6 ноември 1992 г., а с Решение №67/06.11.1992 г. на фондацията се дарява недвижим имот собственост на Община Казанлък – Къща-музей „Чудомир“, заедно с прилежащия ѝ общински терен от близо 2 декара.

Със завещание от 1967 г. Чудомир дарява къщата си на град Казанлък, а за собственик на дарението – имотът, цялото му творчество и авторските права, е определил Градския народен съвет в лицето на неговия председател – кметът на града, т.е. кметът е станал законен изпълнител на неговите желания и воля изразени във всички клаузи на документа.

Пресс ТВ откри, че в изследването на проф. Вера Бонева „Документалното наследство на Чудомир в Централния държавен архив: опит за кратък обзор“, документите за влизане в сила на завещанието на Чудомир се намират в Министерството на културата, номер на фонда 405, опис 9, архивна единица 422, 1968 година

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram